Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Data från biltillverkare saknas för att kunna jämföra bilars miljöpåverkan

  Ofta pratas det om bilars miljöpåverkan, men hur lätt är det egentligen att jämföra olika bilmodellers miljöpåverkan? Inte särskilt visar en ny rapport från Gröna Bilister, oftast saknas data för att alls kunna jämföra biltillverkningens miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. 

  Bilar har en mycket stor miljöpåverkan, enligt Naturvårdsverket står de inrikes transporterna för nästan en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Utifrån detta vill nog många bilburna konsumenter välja bilmodeller med så liten miljöpåverkan som möjligt. Just det är emellertid inte lätt, om det alls är möjligt.

  Enligt Gröna Bilisters nya rapport om bristen på transparens inom biltillverkningen saknas jämförbar utsläppsdata från tillverkningen för de allra flesta bilmodeller. I rapporten står att 2019 kunde Gröna Bilister endast presentera biltillverkarnas utsläppsdata kopplade till tillverkningen för fem av 45 bilmodeller som nominerades till Miljöbästa Bil det året, vilket motsvarande 11 procent av nomineringarna. I år kunde de presentera sådana uppgifter för fem av 40 modeller som nominerats till Miljöbästa Bil 2021, vilket motsvarande 13 procent. Det vill säga ingen egentlig förbättrad transparens sedan 2019.

  Enligt Gröna Bilister visar dock flera tillverkare framfötterna och refererar då till Mercedes-Benz, VW, Tesla, Volvo Cars och Polestar. Sedan menar de att det är positivt att EU utvärderar möjligheten att standardisera metodologin för livscykelanalyser (LCA) av biltillverkning så att olika bilmodeller ska kunna jämföras för konsumentupplysning. I Sverige har Energimyndigheten fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på en sådan vägledning för konsumenter där hänsyn tas till hela livscykeln.

  Dessa initiativ till transparens inger hopp.[…] Men vi får inte glömma att det än så länge handlar om förslag och utredningar. För att de ska bli verklighet måste alla med intresse av en hållbar omställning till fossilfrihet sätta tryck på beslutsfattarna, säger Gröna Bilisters ordförande Marie Pellas i ett pressmeddelande.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.