Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Elisabeth Höglund sprider myter i Aftonbladet

  Aftonbladets krönikor Elisabeth Höglund påstår i sin senaste krönika att klimathotet har överdrivits. Hon hävdar att den globala uppvärmningen har avstannat och menar att forskningen har gett henne och andra klimatförnekare rätt. Verkligheten håller dock inte med. Supermiljöbloggen reder ut hennes påståenden, ett efter ett.

  Höglunds myt 1: Höglund börjar med att påstå att man i Köpenhamn varnade för domedagsscenarion om inte en uppgörelse nåddes, men att ”undergången uteblev” trots att vi lämnade mötet utan avtal.

  Här visar Höglund att hon inte förstår hur den globala uppvärmningen fungerar. Vi har i dagsläget värmt upp jorden med runt 0,75 grader, vilket inte är särskilt lyckat. Men de allra flesta organisationer, stater och forskare pratar om 1,5-2 grader som den punkt då klimatförändringarna börjar bli riktigt farliga.

  Höglunds myt 2: ”Det går inte att förutsäga klimatet 100 år framåt, inte när man har så enorma krafter att kämpa mot som solens, jordens och havens obönhörliga oförutsägbarhet, ens med de bästa klimatmodeller.” 

  Jo, det kan man visst. Visserligen är det svårt att beräkna exakt hur olika områden kommer påverkas av ett varmare klimat, vissa blir blötare, andra blir torrare och så vidare. Men att utsläpp av växthusgaser leder till en ökad medeltemperatur på jorden råder det helt enkelt ingen tvekan om. Här är en högstadieelev som förklarar hur det funkar.

  Höglunds myt 3: ” I en färsk rapport från FN:s klimatpanel ­IPCC som strax före jul läckte ut på nätet­ erkänner IPCC själva att man överdrivit växthusgasernas roll i den globala uppvärmningen och inte tillräckligt beaktat naturliga klimatvariationer.”

  Det är lite svårt att veta exakt vad Höglund syftar på här, men rimligtvis handlar det om den kommande IPCC-rapporten som släpps i höst, och som har läckts i lite olika omgångar. I vintras påstod en klimatförnekarblogg att de hade hittat erkännanden i utkastet till rapport om att solens strålning spelar en större roll än vad man tidigare trott. Den nyheten baserade sig dock på en feltolkning av rapporten. Tvärtom är den vetenskapliga konsensusen för mänskligt orsakad global uppvärmning minst lika stark som i förra rapporten, av vad som hittills framkommit i de läckta dokumenten.

  Höglunds myt 4: ”Några av världens ledande klimat­experter erkänner nu att de skräckscenarier som målades upp, bland ­annat av FN:s klimatpanel, var kraftigt överdrivna.”

  Vilka experter då, Elisabeth Höglund?

  Höglunds myt 5: ”Det är enkla och mätbara fakta som ligger bakom denna helomvändning. Det har nämligen inte skett någon­ global uppvärmning sen 1998.”

  Det är en seglivad myt att vi inte har haft någon global uppvämning de senaste decennierna. Dels tar myten inte hänsyn till att mycket av uppvärmningen har skett i haven, dels är det ändå så att 00-talet var den varmaste årtiondet som uppmätts och juni 2009 till maj 2010 var den varmaste tolvmånadersperioden någonsin. Sceptical Science har mer fakta om detta för den som vill gräva ned sig i detaljer. En intressant parantes i sammanhanget är att Höglund för några år sedan påstod att hon inte förnekade att jorden värmdes upp, utan bara att det var människan som orsakat uppvärmningen. Nu har hon tydligen ändrat sig. Så funkar klimatförnekarna, de byter fot efter vad som passar för stunden. ”Det finns ingen klimatförändring, och om det gör det så beror den inte på människan, och om den beror på människan så är det ändå för sent att göra något åt det, och om det inte är för sent att göra något åt det så är det för dyrt och vi borde lägga pengarna på annat.”

  Sammanfattningsvis vill vi säga att Höglunds krönika är en blandning av trams, feltolkningar och myter, och Aftonbladet borde överväga grundläggande faktakoll innan de släpper igenom saker om klimatet från henne igen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.