Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Falsk kampanj sänkte Schweiz folkomröstning om klimatet

  Foto: Pexels

  Det blev nej när schweizarna röstade om nya klimat- och miljöåtgärder. Inför omröstningen spred högerpartier desinformation om att de nya satsningarna, däribland höjda skatter på bensin och flygresor, skulle skada landets invånare.

  I söndags gick Schweiz befolkning till valurnorna för att ta ställning till tre miljöförslag. Det gällde dels ett totalförbud mot syntetiska bekämpningsmedel, dels ett förslag om ersättning till jordbrukare som valde att fasa ut bekämpningsmedel och till sist om en nytt klimatpaket. Alla förslag röstades ner, med knapp majoritet.

  51,6 procent av de som röstade sa nej till de nya klimatsatsningarna, som skapats för att hjälpa Schweiz målet att minska sina inhemska utsläpp med 37,5% procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Nu kommer det bli avsevärt svårare för rika Schweiz, som tillhör de 20 länder i världen med högst utsläpp per capita, att klara sina löften i Parisavtalet.

  Jag hoppas att regeringen svarar mot detta genom att sikta ännu högre och inte falla tillbaka på mindre ambitiösa satsningar, säger Ryan Wilson på Climate Analytics till Climate Home News.

  Folkomröstningen föregicks av stor kritik från ett parti på högra ytterkanten, Schweiziska Folkpartiet. Tillsammans med lobbyorganisationer kampanjade de för att ”vanligt folk” skulle behöva betala mycket mer för att köra bil, flyga och värma upp sina hem.

  Den schweiziska ekonomiprofessorn Julia Steinberg menar att folkomröstningen var resultatet av ”en välpolerad desinformationsmaskin”.

  Både Wilson och Steinberg konstaterar att folkomröstningen visar att miljöförkämpar måste bli ännu bättre på att visa att gröna reformer går hand i hand med stärkt social och ekonomisk välfärd, jämfört med att fortsätta i samma gamla fossila hjulspår.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra