H&M: Klimatrörelsen är ett verkligt socialt hot
H&Ms vd Karl-Johan Persson beskyller klimatrörelsen för att vara ”ett verkligt socialt hot”. Samtidigt får arbetarna hos deras underleverantörer inte skäliga löner och produktionen skadar miljö och klimat.
Enligt Bloomberg säger H&Ms vd Karl-Johan Persson att en växande klimatrörelse som skuldbelägger konsumtion är ett verkligt socialt hot. Han menar att många klimatprotester handlar om att ”stoppa saker, stoppa konsumtion, stoppa flygandet”.
Persson säger att minskad konsumtion skulle leda till ”liten påverkan på miljöförstöringen, men få fruktansvärda sociala konsekvenser”:
– Klimatfrågan är otroligt viktig. Den är ett stort hot och vi behöver alla ta det på allvar – politiker, företag och individer. Samtidigt så är det ett minst lika viktigt mål att eliminera fattigdomen.
Om Persson och H&M tycker att det är viktigt att eliminera fattigdom så har företaget möjlighet att bidra till minskad fattigdom genom att själva se till att deras fabriksarbetare får skäliga löner.
De fem senaste åren har svenska modeföretags import av kläder från Bangladesh ökat med 48 procent enligt en artikel från Dagens Nyheter. Babul Akhter, generalsekreterare för Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation vädjade i somras till bland annat H&Ms ägare att ställa krav för textilarbetares villkor.
– Arbetarnas löner går inte att leva på. Arbetet med att förbättra villkoren för arbetarna går för långsamt, sa Babul Akhter då.
Billig arbetskraft i kombination med massproduktion gör att kläderna inte kostar lika mycket längre. Det i sin tur uppmuntrar till ett slit-och-släng-mode som tär på både miljö och klimat. Högre priser på kläder skulle kunna leda till både minskad fattigdom och minskad miljöförstöring.
H&M har ett uttalat mål om att bli klimatpositiva till 2040. Persson menar att innovation, förnybar energi och förbättrade material är den rätta vägen att ta sig dit, inte genom att minska konsumtionen. Samtidigt visar flera studier att den mest miljövänliga produkten är den som aldrig köps.
Ett företag som H&M skulle med andra ord kunna bidra till att stoppa fattigdom och miljöförstöring. Så länge de inte gör det är de en del av de sociala och miljömässiga problem vi står inför idag.
Supermiljöbloggen belyser dumheter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till