Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Klimatförändringar lockar Grönland att satsa på flygturism

  Grönland Foto: Pixabay cc0

  Turismen ökar när folk vill se klimatförändringarnas effekter. Nu satsas det på nya hotell och utbyggda flygplatser.

  De senaste åren har turismen på Grönland ökat med cirka 10 procent per år, till 87 000 besökare i fjol. Enligt Julia Pars, vd för turistbolaget Visit Greenland, har det ökade fokuset på klimatförändringar lockat besökarna.

  – Här är förändringarna så tydliga, säger Julia Pars till Sveriges radio.

  I april kom nyheten att Grönlands isar smälter i ett högre tempo än forskarna förutsett, och att endast smältningen från öns glaciärer har bidragit till en havsnivåhöjning med 13,7 millimeter sedan 1972. Isen smälter nu sex gånger snabbare jämfört med 1980.

  Förändringarna lockar alltså turister, vilket lett till att Grönland nu satsar på utbyggda flygplatser och nya hotell. Förhoppningen är att nya länder ska skapa direktlinjer till Grönland för att turismen ska fortsätta öka framöver.

  – Men det beror också på flygbolagens intresse, de måste ju komma upp i en viss volym, säger Julia Pars.

  Klimatförändringarna har redan lett till att många grönlänningars levebröd hotas eller blivit omöjligt, så någonstans går det att förstå att nya arbetstillfällen lockar. Att fixa arbetslösheten genom mer flyg och ökade utsläpp är dessvärre ingen hållbar lösning.

  Globalt har växthusgasutsläppen från det kommersiella flyget ökat med 32 procent mellan 2013-2018. Samtidigt omfattas inte utsläppen från internationellt flyg av länders klimatplaner, och ingår alltså inte i målen för att minska utsläppen. Dessutom slipper flyg skatter som andra transportslag betalar.

  Anledningen till att flyget ofta lyfts som en liten utsläppskälla är att relativt få människor i världen flyger. Här i Sverige flyger vi mer än fem gånger så mycket som det globala genomsnittet.

  ”Flyget är för många svenskar den enskilt största utsläppskällan. Bara genomsnittssvenskens årliga semesterresa till Spanien släpper ut över ett ton växthusgaser, vilket är den mängd vi behöver minska våra utsläpp till per person om vi ska lyckas undvika en klimatkollaps”, skriver Maja Rosén, grundare av Flygfritt-kampanjen, i Veckans affärer.

  Att avstå flyg är därmed en av de viktigaste klimatåtgärderna du kan göra som enskild individ. Det inkluderar flyget till Grönlands sönderfallande glaciärer.


  Vi vill sprida fler budskap för miljön. Sedan starten 2010 har Supermiljöbloggens utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.