Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Läckta dokument: Värdlandet för COP28 utnyttjar sin roll för att sälja olja och gas

  Dr Sultan al-Jaber, ordförande för COP28 och VD för Förenade Arabemiratens oljebolag. Foto: Arctic Circle

  Finns det en intressekonflikt i att låta oljelandet Förenade Arabemiraten vara värd för ett klimattoppmöte? I att ordföranden för COP28 är VD för ett gigantiskt oljebolag?

  Såklart, att det finns en intressekonflikt! Nu har BBC genom läckta dokument visat hur Förenade Arabemiraten planerat att använda sitt värdskap för att exploatera mer olja och gas.

  De kritiska rösterna har varit många mot att klimattoppmötet COP28 ska hållas i Förenade Arabemiraten. Inte minst över det faktum att klimatmötets ordförande Dr. Sultan al-Jaber är VD för det gigantiska statliga olje- och gasbolag Adnoc (Abu Dhabi National Oil Company).

  Det här är en verkligt hisnande intressekonflikt och är liktydigt med att sätta chefen för ett tobaksföretag som ansvarig för att förhandla fram ett avtal mot rökning”, sa Romain Ioualalen, internationell policychef på kampanjgruppen Oil Change International, till The Guardian.

  Oron över intressekonflikten mellan Förenade Arabemiratens ekonomiska intressen i fossil energi och klimatmötets syfte att pressa ned de globala utsläppen visar sig nu vara befogade.

  En journalist från Centre for Climate Reporting har tillsammans med BBC tagit del av läckta dokument som förberetts av Förenade Arabemiratens arbetsgrupp för COP28. Dokumenten innehåller talpunkter inför ett flertal möten som ordförande Dr. Sultan al-Jaber planerat med representanter från olika nationer inför COP28.

  I dokumenten var det tydligt att fossilbolaget Adnoc, såväl som det statliga bolaget för förnyelsebar energi Masdar, fått inflytande över vissa talpunkter.

  Totalt handlar det om att Adnoc föreslår att Dr Sultan al-Jaber meddelar regeringar för tretton länder att Adnoc vill arbeta med dem för att utveckla fossila energiprojekt.

  Exempel från dokumenten:

  • Dr. Sultan al-Jaber föreslås att under samtalet med en minister från Colombias regering beskriva hur Adnoc är redo för att stödja landet i dess utveckling av sina fossila bränsle resurser.
  • Dr. Sultan al-Jaber föreslås säga till Venezuela och Saudiarabien att: ”det finns ingen konflikt mellan hållbar utvecklingen av något lands naturresurser och dess engagemang för klimatförändringar”.

  Detta påverkar naturligtvis trovärdigheten för Förenade Arabemiraten som ordförandeland på COP28.

  Greenpeace uttrycker sin kritik om de läckta dokumenten i ett pressmeddelande:

  Om påståendena stämmer är det fullständigt oacceptabelt och en stor skandal. Klimattoppmötets ledare borde fokusera på att utveckla lösningar på klimatkrisen på ett opartiskt sätt, inte tvärtom gynna fossila bränslen. Det här är precis den sortens intressekonflikt som vi befarade när en vd för ett oljebolag tilldelades rollen att leda COP28″, säger Kaisa Kosonen, politisk samordnare på Greenpeace International.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.