Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  M vill sänka dieselskatten med 5,5 miljarder

  Norges regeringen ger klartecken för fortsatt expansion av oljeutvinningen mitt i brinnande klimatkris. Foto: Grant Durr // Unsplash

  Partierna fortsätter bereda väg för fördjupat fossilberoende. Moderaterna vill nu se ytterligare skattesänkningar på diesel och bensin samt förändringar i reduktionsplikten. Dessutom öppnar både L och S upp för liknande fossilsubventioner – trots att båda partierna tidigare sagt nej.

  M föreslår att energiskatten på bensin och diesel ska sänkas till EU:s miniminivåer, meddelade partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson på en presskonferens under tisdagen. Dessutom vill M justera reduktionsplikten så att drivmedelsföretagen kan skjuta över sina kostnader för inblandning av biodrivmedel till nästa år.

  Subventionerna skulle kosta statskassan 5,5 miljarder kronor, en summa större än en fjärdedel av Sveriges miljöbudget. Pengarna vill M ta från hittills outnyttjade coronastöd.

  Som bakgrund anges höjda drivmedelspriser på grund av kriget i Ukraina. SMB har tidigare rapporterat om hur klimatforskare varnat för att EU:s beroende av rysk olja och gas inte får ses som en anledning att urholka klimatregleringar för utsläpp och energi.

  De politiker som nu sprider osäkerhet om och föreslår kortsiktiga ändringar och nya subventioner eller statliga ingrepp orsakar stor skada. Priset på fossil energi kommer att öka och måste öka om vi skall uppfylla ingångna klimatavtal, skriver Johan Rockström och Tomas Kåberger på SvD Debatt.

  Oroväckande trend med fossilbidrag

  M är inte ensamma om att vackla om fossilbidragen. Den socialdemokratiska regeringen meddelade under tisdagen att man jobbar med olika sätt att kompensera höga drivmedelpriser för konsumenterna. Enligt finansminister Damberg kan det röra sig om större reseavdrag, skattesänkningar eller direkt kompensation till drabbade hushåll, rapporterar SVT.

  Även Liberalerna – som lämnade höstens budgetförhandlingar med M, KD och SD på grund av föreslagna sänkningar i bensinskatten – säger sig nu ”tvingas tänka om”.

  Ukrainautspelen är de senaste i raden av flera månaders växande fossilpopulism, då flera partier övergett tidigare ståndpunkter om beskattningen av fossila bränslen. Vissa av dem har redan blivit verklighet – i höstens budget fick M, KD och SD igenom stora skattesänkningar på just bensin och diesel. Miljöpartiet försökte stoppa sänkningen, men fick inte gehör bland övriga partier.

  Sedan dess har också V, SD och KD kommit med egna förslag om försämringar i reduktionsplikten och/eller beskattningen. Utspelen har till och med fått kritik av oljebolaget Preem, som menar att de osäkra politiska beskeden hotar satsningar på biobränsle.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!