Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Malmö stads anställda har flugit 137 varv runt jorden – bara till Stockholm

  flyg, plan Foto: Pixabay

  Malmö stads anställda och politiker har på tre år gjort 10 354 flygresor till och från Stockholm, vilket motsvarar 137 varv runt jordklotet. Det visar en granskning Sydsvenskan gjort.

  Malmö stad prisas för sitt miljöarbete och har som mål att bli världsbäst på hållbar utveckling. Men varje år gör kommunen tusentals flygningar till Stockholm – trots att det står i kommunens resepolicy att tåg ska väljas före flyg, och att resorna ska vara energisnåla, miljöanpassade och klimatvänliga.

  – Jag tycker absolut att vi kan bli bättre, säger Anna Lindblad, miljöstrateg på miljöförvaltningen till tidningen.

  Likadant lät det för två år sedan, då nyheten kom att Malmös klimatavtryck ökade trots sina höga klimatmål.

  – Om vi ska vara krassa så har vi inte gjort tillräckligt. Vi måste göra mer och vi måste göra det fortare, konstaterade då kommunens dåvarande miljödirektör Kerstin Åkerwall.

  Det var då. Men två år senare har kommunen ännu inte tagit itu med en av de mest basala klimatåtgärderna, det egna slentrianflygandet. Tåget mellan Malmö och Stockholm tar ca 4 timmar och 20 minuter, och realistiskt hamnar flygets tidsbesparing på max 1 timme och 15 minuter*. Det är också mycket smidigare att jobba på tåg. Arbetsmässigt förlorar man snarare tre möjliga arbetstimmar per flygresa till och från Stockholm, jämfört med tåg.

  Det är varken tidseffektivt eller i linje med klimatmål, och en kommun som vill bli världsbäst på hållbar utveckling borde agera snabbt för att ändra sina ohållbara resvanor.


  SMB jobbar för hållbara resor. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  >>Läs mer om vad vi vill göra här


  *Flyget tar 1 timme och 5 minuter, incheckningstid (30 min), tid till flygplatsen i Malmö (30-50 min), avstigningstid plus resa från Arlanda (ca 50-80 min).

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.