Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter Nyheter

  Nytt beslut att borra efter olja trots klimatkrisen

  Användningen av olja ökar fortfarande i världen. Foto: James Armbruster / Pixabay

  Nytt beslut att borra olja i Alaska har orsakat splittring i samhället. Vissa hävdar att projektet kommer att skapa arbetstillfällen och förbättra Alaskas ekonomi. Samtidigt är IPCC är tydliga, mer olja äventyrar mänsklighetens framtid. Återigen ställs ekonomi mot planetär hälsa.

  Projektet, som kallas Willow Project, är den största oljeborrningsplanen på över 20 år i Alaska och kan producera nästan 600 miljoner fat råolja under de närmaste 30 åren. Beslutet har politiska konsekvenser eftersom president Biden har lovat att avsluta borrning på federal mark för att bekämpa klimatförändringarna.

  Såväl miljörörelsen som ursprungsbefolkning kritiserar beslutet. ConocoPhillips, företaget som driver projektet, hävdar emellertid att de arbetar tillsammans med ursprungsbefolkningen för att minimera störningen av miljön. Biden-administrationen har även meddelat att de överväger ytterligare skydd för mer än 13 miljoner hektar inom reservatet som har betydande natur- eller historiskt värde.

  Emellertid, oavsett hur man ser på projektet, går det stick i stäv med det budskap som IPCC har: en omedelbar och omfattande minskning av utsläppen av växthusgaser är nödvändig för att begränsa de värsta effekterna av klimatförändringarna. Fossila bränslen, som olja, anses dessutom vara en av de största orsakerna till klimatförändringarna och utgör ett hot mot vår framtid på den här planeten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.