Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Oljebolagen ljög – kände till klimateffekt redan på 70-talet

  Oljereserverna är Foto: ArtTower från Pixabay

  Forskare visar i en ny studie att flera oljebolag redan för femtio år sedan kände till de katastrofala konsekvenserna av deras verksamhet. Sedan dess har de hållit tyst om kunskapen och aktivt motarbetat klimatpolitiska initiativ. 

  Genom att intervjua tidigare företagsledare och granska interna företagsdokument kan tre forskare i en ny studie konstatera att ett av världens största oljebolag, TotalEnergies, redan 1971 varnade sin personal för en katastrofal global uppvärmning orsakad av företagets produkter. 

  TotalEnergies fick enligt studien ännu mer information om konsekvenserna och sambanden på 1980-talet. Istället för att då varna allmänheten började de istället så tvivel om den vetenskapliga grunden för global uppvärmning.

  Först i slutet av 1990-talet beslutade man på företaget att offentligt acceptera klimatvetenskapen. Det hjälpte knappast – därefter har företaget fortsatt att motverka politiska beslut som hade kunnat minska människans klimatpåverkan. 

  I studien pekas även på att ExxonMobil, en annan av världens oljejättar, genom International Petroleum Industry Environmental Conservation Association (IPIECA), på 1980-talet samordnade en internationell kampanj för att bestrida klimatvetenskap och försvaga den internationella klimatpolitiken. 

  Avslöjandena har skapat reaktioner. Miljöorganisationerna Notre Affaire à Tous och 350.org har startat en kampanj under #TotalKnew som uppmanar offentliga myndigheter att ställa bolagen till svars samt stora banker att bryta sina band med dem. De skriver följande i ett pressmeddelande:

  Dessa avslöjanden ger bevis på att TotalEnergies och de andra olje- och gasbolagen har stulit dyrbar tid för att stoppa klimatkrisen. De allvarliga konsekvenserna av klimatförändringarna som vi nu upplever kunde ha undvikits om cheferna på Total för femtio år sedan hade bestämt att planetens framtid är viktigare än deras vinster.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.