Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Öresunds gränskontroller drabbar både människor och miljö

  Polisen upprättade den nya tillfälliga gränskontrollen på bland annat Hyllie station i Malmö. Photo: News Øresund - Johan Wessman © News Øresund(CC BY 3.0) Detta verk av News Øresund är licensierat under en Creative Commons Erkännande 3.0 Unported-licens (CC BY 3.0). Bilden får fritt publiceras under förutsättning att källa anges. The picture can be used freely under the prerequisite that the source is given. News Øresund, Malmö, Sweden. www.newsoresund.org. News Øresund är en oberoende regional nyhetsbyrå som är en del av det oberoende dansk-svenska kunskapscentrat Øresundsinstituttet. www.newsoresund.org www.oresundsinstituttet.org Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)

  Att Sverige infört id-kontroller vid den dansk-svenska gränsen och på så vis begränsat invandringen av utsatta flyktingar har nog inte undgått någon. Förutom att det är en fråga om människors liv, bidrar gränskontrollerna till att många tågpendlare nu väljer bilen över bron vilket dessutom ökar på miljöproblemen. 

  Ann-Christin Wesser Ingels är en av dem som nu börjat bildpendla efter elva års tågpendlande, berättar hon i en intervju med SVT nyheter. Kontrollerna på Hyllie station har förlängt hennes hemresor med mellan 20 och 45 minuter, och hon tror att situationen kommer bli än mer ohållbar när id-kontroller även införs på Kastrup idag, måndag.

  Efter att ha reflekterat över andra alternativ och resrutter kom hon fram till att bilpendling tyvärr blir nödvändigt. För att praktiskt underlätta för henne själv och för andra pendlare har hon dragit igång Facebookgruppen Öresundsbropendlare och bilpoolare. Gruppinläggen är redan många och engagemanget stort. Trots att antalet medlemmar visar på en ökning av bilpendling är det glädjande att se hur många som välkomnar samåkning som en lösning på problemet- oavsett om det är pengasparande eller en hänsyn till miljön som är moroten.

  Simon Johansson, en av de drabbade pendlarna, berättar i ett mejl till Supermiljöbloggen att han till sin förvåning inte behövde visa pass och att varken polis eller tullpersonal fanns på vägbanan då han körde över bron för någon vecka sedan. Han menar att det hela är helt meningslöst i syfte att registrera flyktingar och att det snarare har kommit att påverka miljö, företag och familjer negativt.

  Förseningarna har även gjort att SJ ställt in sin trafik till Danmark, och en undrar varför endast tågtrafiken påverkas av politikernas beslut. I en ökad oro över de växande flyktingströmmarna kan beslutet kännas förhastat och inte helt genomtänkt, och resultatet är att både människor och miljö får lida.

  Är du en av dem som fått svårt med pendlingen? Här hittar du samåkningsgruppen, och här hittar du communityt Öresundsrevolutionen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.