Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Polen vill se ”grön transformation” – genom att satsa 400 miljarder euro i oljebolag

  Piqsels Foto: Piqsels

  Polen har vid flertalet tillfällen gått emot EU:s planer på att främja energi från förnybara källor och omtalas ofta som det land i EU som är mest beroende av fossila energikällor. Nu säger sig värstinglandet ändå vilja ”ställa om”. Problemet är bara att de gör det genom att satsa hundratals miljarder extra på ännu mer fossilindustri.

  Polen är en välkänd internationell klimatbov. Under förra året ställde sig landet även utanför EU:s klimatmål om att fram till år 2030 uppnå klimatneutralitet.

  En orsak till varför landet agerar motstridigt till förnybara energiövergången är att den polska ekonomin är mycket knuten till fossilindustrierna, särskilt kolsektorn. Enligt en rapport från Embers genererar Polen lika mycket koleldad energi som de resterande 25 EU-länderna tillsammans. Detta trots att förnybara energikällor visat sig ge den billigaste elen.

  Men nu har Polen upptäckt att internationella investerare inte längre är intresserade av att finansiera den omoderna kolindustrin. Det borde vara ett guldläge för att ställa om till fossilfri ekonomi.

  Istället satsar Polen på en kombo av olja och gas genom att investera 400 miljarder euro i det statligt kontrollerade oljebolaget Orlen. Enligt staten själva ska bolaget ”leda en grön transformation i landet”.

  Gissningsvis kommer den nya satsningen enbart stärka Polens fossila industrier. Kol är en värstingutsläppare, men olja och fossilgas är knappast bättre om man vill ha en grön omställning.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.