Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Lant- och skogsbruket får ytterligare 700 miljoner i fossila subventioner.

  Regeringen aviserade under måndagen en sänkning av dieselskatten á 2 kronor litern för svenska verksamheter inom jord- skogs och vattennäringen. Jordbruket betalar redan sen innan lägre energiskatt på diesel. Det är en av Sveriges största fossila subventioner.

  Många svenska jordbruk är under ekonomisk press. Men metoden att stötta lantbruket genom kapad dieselskatt kritiseras av Naturskyddsföreningens klimatchef.

  Även klimatansvarig hos Svensk Näringslivs tankesmedja Timbro, som själva inte är direkt kända för effektiv klimatpolitik, riktar kritik mot satsningen.

  Enligt lantbrukaren Adam Arnesson skulle pengarna kunna användas på annat håll.

  Socialdemokraternas dieselsänkning är den senaste i en rad utspel där flera politiska partier vill göra det billigare att förbränna fossila bränslen. För två veckor sedan föreslog Centerpartiet en likadan nedsättning som regeringen nu genomför.

  SMB har också rapporterat om hur både Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet föreslår urholkade bränslekostnader för alla transportslag. Den M/KD/SD-budget som släpptes igenom under hösten har dessutom redan krattat manegen för en generell sänkning av diesel- och bensinskatten med 50 öre per liter från och med 1 maj 2022. Den beslutade bensinsubventionen kommer minska statens intäkter med 2,4 miljarder kronor, enligt Finansdepartementet.

  Sverige tillhör redan idag den sämre klassen när det kommer till fossilsubventioner. I 15 av 27 EU-länder, däribland Sverige, är det statliga stödet till fossila bränslen större än till förnybart.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!