Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Skogsstyrelsen slutar registrera nyckelbiotoper

  För två veckor sen upphörde Skogsstyrelsen helt katalogisera extra värdefulla skogsområden. Dessutom kan markägare begära att få nyckelbiotoper avförda från registret.

  Rättsläget är så oklart att vi inte kan fortsätta registreringen av nyckelbiotoper på ett tillräckligt rättssäkert sätt för skogsägaren. Därför har jag efter att ha tagit del av underlaget från våra sakkunniga fattat beslut om att registreringarna ska upphöra, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i ett pressmeddelande.

  Bakgrunden till beslutet är enligt Skogsstyrelsen osäkra juridiska förhållanden efter flera domar från kammarrätten. Kammarrätten i Stockholm anser att myndigheten saknar lagligt stöd att registrera nyckelbiotoper efter att regeringen drog tillbaka det senaste inventeringsuppdraget sommaren 2019, efter påtryckningar från Centerpartiet.

  Som en följd av Januariavtalet registrerar Skogsstyrelsen sen januari 2021 inte längre nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar och tillståndsansökningar. Det senaste beslutet innebär att registreringen av nyckelbiotoper upphör i samtliga verksamheter, alltså även om informationen kommer från allmänheten. Dessutom kommer nyckelbiotoper som bokförts sen 27 juni 2019 avregistreras om markägaren vill det.

  Nyckelbiotoper är områden som har extra stor betydelse för skogens djur och växter. Trots att över 2000 hotade arter lever i Sveriges skogar är många nyckelbiotoper ännu oupptäckta, inte minst eftersom Skogsstyrelsen själva allt mer sällan besöker avverkningsanmälda skogar.

  Skogsstyrelsens skriver i sin egen handbok att ”kunskapen om var nyckelbiotoperna finns i skogslandskapet är grundläggande och nödvändig för att klara samhällets skogspolitik och målet att bevara den biologiska mångfalden”.

  Bara en vecka innan registreringen stoppades gick Skogsstyrelsen ut och meddelade att inget län i Sverige bedöms nå miljökvalitetsmålet Levande skogar till 2030, rapporterar Natursidan. Utvecklingen är negativ i Norrbotten, Jämtland, Västerbotten, Västernorrland, Dalarna, Värmland, Halland och Västra Götalands län.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!