Världens fossilplaner hotar Parisavtalet – vill utvinna dubbelt så mycket

Världens planerade produktion av fossila bränslen är dubbelt så stor mot vad som är möjligt om vi ska klara 1,5-gradersmålet. Detta enligt en ny produktionsgapsanalys från FN och Stockholm Environment Institute.
Produktionsgapsanalysen från 2019 visade liknande resultat – att regeringar över hela världen planerar att utvinna fossila bränslen i en takt som är oförenlig med att begränsa uppvärmningen till 1,5 °C eller 2 °C. Trots att de orimliga planerna varit kända i två år planeras det fortfarande för fortsatt fossilberoende.
Enligt SR Ekot planeras störst produktionsökning av kol i Indien och Ryssland, samt av olja och gas i USA och Saudiarabien. De stora planerade utsläppen riskerar nu att göra så att Parisavtalet inte hålls.
Fram till 2030 så planeras det att produceras minst dubbelt så mycket som vi kan ha råd med för att klara Parisåtagandet, säger Måns Nilsson, vd på Stockholm Environment Institute, till SR Ekot.
Rapporten pekar på att en del länder också har höjda ambitioner och mål om nettonollutsläpp, men analysen visar ändå att det inte räcker. Vad som förvärrar situationen ytterligare är att regeringar i världen fortfarande ger stöd till produktion av fossila bränslen. Bara i Sverige ger staten över 30 miljarder om året i subventioner till fossil energi – mer än dubbelt så mycket som hela miljöbudgeten – enligt Naturskyddsföreningen.
Rapporten släpps mindre än två veckor före klimatmötet i Glasgow. En förhoppning är rapporten ska sätta den fossila produktionen högre upp på Glasgowagendan, vilket inte skett under tidigare klimatmöten.
Till SR Ekot säger Måns Nilsson att fossila bränslen inte ens nämns i Parisavtalet:
Det handlar om att få in fossilproduktionen i de nationella klimatplanerna som rapporteras in till de här mötena. Men idag är inte tyvärr fossila bränslen huvud taget nämnda i till exempel Parisavtalet.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till