(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Vegetarianer är dumma – because of gurka

Dan Larsson har skrivit en opinionstext där han förespråkar vegetarisk kost. Bakgrunden är att det innebär onödigt lidande, att för mycket kött är ohälsosamt och att vi måste dra ner på kött- och mejerikonsumtionen för att undvika allvarliga klimatförändringar.

Björn Hammarskjöld, pediatriker och politiker i Dalarnas landsting, håller inte med. Varför? Jo, för att man inte kan leva på bara gurka. Hammarskjöld säger att man måste äta 18 kilo gurka för att få i sig 2500 kalorier, och trots alla dessa gurkor får man inte i sig alla näringsämnen som behövs. Om man äter mer än sex kilo gurka kan man dessutom dö av vattenförgiftning eller saltbrist.

Varför vegetarianer endast skulle leva på gurka är däremot oklart. Det finns också andra logiska guldkorn i artikeln.

Att äta kött och animaliskt fett passar människan perfekt, vi består själva av kött (muskler) och animaliskt fett. Så det kan inte vara skadligt för oss att äta kött och animaliskt fett.

Sug på den, Livsmedelsverket, forskarna och WHO. Resonemanget är absurt. Som om vi inte skulle kunna dö av vatten då vi består till 70 procent av det, eller som att koldioxid inte skulle kunna skada oss då vi andas ut det.

Hammarskjöld tar också upp några (faktiskt) intressanta poänger, så som vatten- och gödslingsproblematiken i jordbruket. Att köttindustrin skulle vara helt bortkopplat från det stämmer däremot inte. Matproblematiken och hur vi på ett hållbart sätt ska hantera framtidens matförsörjning är svår, och inget blir bättre av en korkad dialog.


Läs mer här:

Säsongsanpassad vegetarisk mat är klimatsmartast >>

Så mycket släpper din mat ut >>

Fem (kli)matvaror att byta ut >>

Uppdatering: Björn Hammarskjöld sitter i landstinget för Dalarnas Sjukvårdsparti, bland annat som ledamot i nämnden för kostsamverkan och nätverket för Hälsa och Demokrati.

Valberedning Ledamot
Landstingsfullmäktige Ersättare
Landstingsstyrelsen Politisk sekreterare
Servicenämnden Ersättare
Finsam Norra Dalarna Ersättare
Nämnden för kostsamverkan Ledamot
Nätverk Hälsa och Demokrati Ledamot
Dalaflyget Ersättare
Politiska sekreterare Politisk sekreterare

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra