Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt Krönika Nyheter

  Mattias Goldmann: När Elon Musk bjöd på middag

  Foto: Tesla

  För inte så många år sedan var Teslas upphovsperson, multimiljardären Elon Musk, en föga känd person som på nåder fick visa upp sin skapelse på Genèves bilsalong. Mattias Goldmann berättar i veckans krönika om ett märkligt möte mellan honom och elbilsentreprenören, som så när lyckades bjuda Goldmann på middag. Eller blev middagen i själva verket av – och vad hände då…?

  KRÖNIKA: Det känns som evigheter sedan och det känns som igår. Jag står med Elon Musk och småsnackar. Han pratar snabbt som en kulspruta, har samma ryckningar i ögonlocken som jag får när jag är stressad. Jag frågar om laddhybrider och han jämför med en groda: Den kan vara både på land och i vatten men är inte bäst någonstans. Det är några år sen, så jämförelsen är ny och både han och jag skrattar.

  Året är 2008. Platsen är Genèves bilsalong, världens största årliga. Tesla har kallat till pressträff men nästan ingen har hittat till deras monter. Den är inte bland de stora bilmärkena, utan i en avskild del mellan fälgar, rattar och bilstolar.

  Få lyssnar när Musk talar

  De stora bilmärkena har ett schema för sina pressträffar, så att man går från den ena till den andra utan att de krockar. Tesla är inte med på listan, och eftersom de är så långt bort måste man missa minst två stora bilmärken för att lyssna på Elon Musk. 

  Medan de stora bilmärkenas chefer läser ord för ord från en monitor och talen delas ut efteråt, talar Musk fritt. Väldigt fritt. Vi är en knapp handfull på plats, vi utbyter blickar när han pratar om hur stort Tesla ska bli, det känns långt borta eftersom det enda som finns är en öppen sportbil från Lotus som fått en elmotor och fyllts med batterier. 

  Musk pratar länge. Eftersom Tesla inte är på schemat måste han inte heller hålla sig till de 20 minuter varje bilmärke har. De andra journalisterna troppar av en efter en, snart är jag nästan ensam kvar. Då frågar Musk om jag vill äta middag med honom och några Tesla-kollegor samma kväll. De andra ursäktar sig och går vidare; Volkswagen har sin stora årliga middag samma kväll. Jag dröjer mig kvar, jag har ingen inbjudan till Volkswagen utan ska bara hem till pappa som bor utanför Genève. Men jag mumlar något och går vidare jag med.

  I en parallell värld blev Goldmann Tesla-medarbetare

  Åratal senare berättar jag ibland historian när Elon Musk kommer på tal. Funderar på vad som hänt om jag, som den enda av det där lilla gänget, tackat ja till middagen. Författaren Claes Hylinger ger ett patafysiskt svar, där alla möjliga utfall faktiskt händer eftersom det finns ett oändligt antal världar. I just denna värld tackar jag nej till middagen, i en annan värld som är lika sann äter vi middag men Elon har tankarna på annat håll och avslutade tidigt.

  I en annan är middagen trevlig och jag får hans personliga e-post men han svarar aldrig på mina mejl, men i ännu en lika sannolik värld svarar han ”come over” och jag börjar jobba på Tesla strax senare. I den världen är jag Musk högra hand och övertygar honom att inte hylla Trump, inte köpa Twitter. 

  Det finns ingen anledning att gräma sig. I denna värld fick jag en trevlig middag med min pappa och ser livet jag får leva som en ynnest att vara tacksam över. Samtidigt, bara ett litet antal världar bort styr jag Tesla eftersom jag tackade ja till Elon Musks middagsinbjudan.

  Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Fler krönikor och ledare från SMB:s skribenter hittar du på SMB Opinion.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!