Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Miljöfakta

  Snittblommor – dåligt för både människor och miljö

  vissnad blomma Foto: Pixabay

  Massproducerad blomsterodling medför betydande miljö- och sociala kostnader. Den globaliserade snittblomsindustrin har registrerat flera fall där arbetsförhållanden varit oacceptabla och miljöhänsynen varit undermålig.

  Nu är det många som välkomnar våren med inköp av blommor, men när det kommer till val av snittblommor går trender och smak ofta före blommans säsong och ursprung. Det finns en avsevärd miljöpåverkan i samband med intensiv odling av färska blommor. Odlingarna besprutas ofta kraftigt med bekämpningsmedel och är energi- och vattenkrävande. Utöver produktionen finns det också koldioxidutgifter för transport av blommor runt om i världen.

  Den internationella handeln

  Sveriges klimat innebär begränsade odlingsmöjligheter, men trots det finns det en betydlig efterfrågar på snittblommor även då dessa inte är i säsong. Kostnaderna i samband med produktionsfasen av blommorna som odlads i nordliga klimat är hög på grund av intensiv odling i växthus vars uppvärmning kräver stora mängder energi. Därför är majoriteten av de snittblommor som kan köpas hos blomsterhandlare och i matbutiker i Sverige importerade. Blommor har blivit en del av en enorm, mycket lönsam global industri. Denna efterfrågan har skapat en marknadsnisch för länder med ett passande klimat för året-runt-produktion.

  Transporten av blommorna till Europa orsakar höga koldioxidutsläpp. De största producenterna av snittblommor är Nederländerna, Kenya, Colombia, Ecuador och Israel. Kenya exporterade nästan 40 procent av Europas snittblommor 2017. Främst exporterar landet rosor, men också nejlikor, alstromeria och liljor.

  Nederländernas roll som mellanhand

  Via Nederländerna sker cirka 60 procent av den europeiska snittblomsimporten. Nederländerna kontrollerar större delen av den europeiska marknaden och statistiskt sett är de den största producenten av snittblommor i Europa, men i verkligheten fungerar Nederländerna mera som en mellanhand. En stor del av EU:s import från Nederländerna utgörs av snittblommor som ursprungligen importerats från utvecklingsländer, men sedan märks de om som holländska blommor och återexporteras till andra europeiska länder.

   Användning av bekämpningsmedel

  I odlingar används ofta kemiska bekämpningsmedel. Eftersom blommor inte är ätbara grödor är reglerna för vilka bekämpningsmedel som används på odlingarna betydligt mindre strikta. Men det stoppar inte kemikalierna från att läcka ut i jord och grundvatten. I industrier där olika blommor odlas är problemet dessutom mera komplicerat. Varje olika släkte av blommor lockar olika skadedjur, så vid produktion av ett stort antal blommor orsakar kombinationen av bekämpningsmedel lokala miljöföroreningar. 

  Arbetarna på odlingarna riskerar dessutom att drabbas av sjukdomar som orsakas av bekämpningsmedel. Enligt en rapport från 2007 av människorättsorganisationen War on Want led 50–60 procent av blomsterarbetarna i Latinamerika av minst ett förgiftningssymptom. Även om den globala blomindustrin sedan dess har vidtagit åtgärder för att minska bekämpningsmedelsexponeringen, står många odlingsarbetare fortfarande inför hälsorisker eftersom de utsätts för bekämpningsmedel vid nivåer över rekommenderade gränser.

  Kvinnor mer utsatta

  Majoriteten av arbetare på blomsterodlingar världen över är kvinnor, vilka står för en stor del av den lågutbildade och lågavlönade arbetskraften. De jobbar ofta på säsongskontrakt och saknar sociala förmåner, och är dessutom ofta utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp. 

  Gör bättre val 

  Långt ifrån alla blomodlingar omfattas av miljömärkningar, dessutom finns det en stor variation mellan ländernas standarder. Att välja rätt kan vara komplicerat för både konsumenterna och butikskedjorna. 

  Som konsument gäller det att satsa på att välja snittblommor efter säsong. Handla närodlat och dra nytta av årstiderna. Fråga i blomsterbutiken vilka blommor som är i säsong och var blommorna kommer ifrån. 

  Se upp för mellanhänder och växter som odlats utomlands och sedan fraktas till Sverige där de drivs upp i växthus. Vid köp av importerade blommor överväg hur lång väg de blommor du köper har transporterats, ju längre distans desto högre transportutsläpp. Spana efter miljömärkta blommor och ekologiska odlingar. 

  FFP (Fair Flower Fair Plants) är en internationell organisation som garanterar att snittblommorna är producerade under förhållanden som värnar om både människan och miljön. 

  Fairtrade:s rättvisemärkta blommor garanterar bra arbets- och levnadsvillkor för de anställda i utvecklingsländerna. 

  MPS (Milieu Programma Sierteelt) är en holländsk organisation som försäkrar hållbarhetsmärkningar för odling av snittblommor och krukväxter. Det finns dock olika nivåer för hur hållbart blommorna odlats. MPS A och B är de bästa betygen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!