Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kompetensen hos Kungliga Vetenskapsakademien ifrågasätts – igen

  Ännu en gång gäller det energiutskottets syn på förnybar energi.
  Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott har under flera års tid gjort klart att Sverige kan ha max 10 TWh vindkraft innan det att älvarna kan behövas bygga ut eller att nya kolkraftverk kan behöva sättas igång för att balansera upp systemet. Det argumentet är det nu möjligt att syna eftersom Sverige förra veckan för första gången nådde upp i just 10 TWh från vindkraften.
  I en debattartikel i Svenska Dagbladet som publicerades våren 2012, Meningslös satsning på vindkraft, skrev 13 ledamöter från KVA:s energiutskott:

  Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott har i en utförlig analys visat att Sverige kan klara upp till cirka 10 TWh vindkraft i elförsörjningssystemet genom att balansera denna med tillgänglig vattenkraft, som dock utnyttjas mindre effektivt och med större förslitning på utrustningen. Utökas vindkraften ytterligare måste både elnäten och vattenkraften förstärkas, alternativt måste nya gas- eller kolkraftverk installeras eller de skyddade älvarna offras.

  Det här hämtade man från sin egen rapport (pdf) från 2009, där det står:

  Energiutskottet anser att vindkraften kan spela en viktig roll i den framtida svenska elförsörjningen, särskilt när det gäller lokal produktion för enskilda fastigheter, köpcentra och liknande. Vindkraftens andel i elproduktionen kan dock av ekonomiska skäl knappast överstiga 10 TWh eftersom dagens eldistributionssystem och tillgången på balanserande vattenkraft begränsar ytterligare utbyggnad.

  Denna 10 TWh-siffra ihop med valda delar av den argumentation som energiutskottet använt sig av har blivit populärt bland både klimatskeptiker och vindkraftsmotståndare att använda sig av i olika debattinlägg.
  Exempelvis kan det låta som i en rapport (pdf) som tankesmedjan Timbro gav ut häromåret, som är skriven av Moderaternas nuvarande kommunikations- och analyschef:

  Enligt det utlåtande som Kungl. Vetenskapsakademien har lämnat, baserat på Energimyndighetens och Svenska Kraftnäts beräkningar, klarar nuvarande elsystem en utbyggnad av den svenska vindkraften till max 10 TWh. All vindkraft utöver det kommer att kräva stora investeringar i elkraftnätet och en utbyggnad av vattenkraften.

  Eller så kan det låta som i en debattartikel i Smålandsposten som publicerades nu i november:

  Enligt energiutskottet i KVA kan vindkraften byggas ut till 10 TWh innan vi behöver bygga ut elnät och i en förlängning bygga ut de sista skyddade älvarna i norr eller bygga nya kolkraftverk, som en reglerkraft till vindkraften.

  Eller så kan det låta som när Sverigedemokrater skriver en debattartikel i Kristianstadsbladet:

  Med anledning av att 13 tunga ledamöter av Kungliga Vetenskapsakademien gått ut i en debattartikel i Svenska Dagbladet och sågat den svenska satsningen på vindkraft, kommer Sverigedemokraterna i Kristianstads kommun att hädanefter att säga nej till all fortsatt utbyggnad av vindkraft i kommunen.

  Eller så kan det låta som från Klimatupplysningen, där Jonny Fagerström (som bland annat undertecknade brevet SMB nyligen rapporterat om där 23 klimatskeptiker anklagar dels SVT för att bedriva hjärntvätt av svenska folket och dels Greenpeace för att styra FN:s klimatpanel) skriver under rubriken Kungliga Vetenskapsakademien sågar vindkraften:

  Landets främsta vetenskapsmän inom klimat- och energiområdet, Kungliga Vetenskapsakademins Energiutskott, sågar nu vindkraften offentligt bla på SvD Brännpunkt. Vindkraften är en katastrof för landet menar man.

  Denna framtidsbild av ett Sverige som behöver både ny kolkraft och utbyggda älvar kan nu dock ställas mot Svensk Energis veckostatistik (pdf, sid 2), där det framgår att Sverige under förra veckan för första gången nådde upp i just 10 TWh vindkraftsel, räknat rullande på de senaste 52 veckorna.
  Och trots att 10 TWh nu alltså är nått verkar utbyggnaden fortsätta. Sett till branschorganisationens Svensk vindenergis prognos för de kommande åren så står det klart att ytterligare stora mängder förnybar vindenergi är på väg in i systemet. I ett pressmeddelande från i höstas säger Mattias Wondollek, analytiker på Svensk vindenergi:
  – Vi räknar med att vindkraften i Sverige kommer fortsätta att byggas ut med en produktionskapacitet motsvarande 2 TWh per år till och med 2016. Hur utvecklingen därefter artar sig beror helt på om nödvändiga justeringar görs i elcertifikatsystemet vid nästa kontrollstation.
   
  ***
  Läs också: Kungl. Vetenskapsakademiens trovärdighet ifrågasatt

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.