Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Högljutt buller från vägar, flyg och industrier hotar hälsan hos 1 av 5 européer. I Sverige utsätts 13 procent av befolkningen för hälsofarliga ljudnivåer – bara från vägtrafiken.

  Farliga bullernivåer behöver uppmärksammas mer, varnar FN:s miljöorgan Unep i en ny rapport. Enligt Unep orsakar bullret förtida dödsfall hos 12 000 européer, och därtill påverkad hälsa hos hundratusentals andra.

  I takt med växande städer ökar också bullerproblemen, där vägtrafiken är den största boven. De höga ljudnivåerna orsakar sömnstörningar och stress som i sin tur kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, hörselnedsättningar och psykisk sjukdom.

  FN-rapporten visar att över 13 procent av svenskarna tillhör de grupper som utsätts för det farliga bullret. Ljudnivåerna ställer dessutom till det för djur och insekter, som kan få påverkad fortplantningsförmåga och behöva fly till andra områden.

  I europeiska storstäder som Paris försöker man få bukt med bullret genom en bilfri innerstad och särskilda bullerradars som ska användas för att bötfälla särskilt ljudliga fordon.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.