Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  2,1 miljoner i böter för norska klimataktioner

  Under förra veckans protestaktioner mot oljeindustrin bötfälldes 129 aktivister, varav flera är svenska medborgare. ”Absurt att fossilbolagen går fria”, säger en av deltagarna.

  Förra veckan genomfördes Nordic Rebellion i Norge, ett stor aktionsvecka organiserad av Extinction Rebellion. Många personer från de nordiska länderna deltog, bland annat från Fältbiologerna och den svenska grenen av Extinction Rebellion. Genom civil olydnad arrangerade aktivisterna vägblockader, stoppade oljefartyg, strejkade vid fossilbolagens kontor och manifesterade hos det norska energi- och oljedepartementet.

  I samband med protesterna arresterades 129 personer av polisen. Det totala bötesbeloppet för de fredliga aktionerna uppgår till 2,1 miljoner norska kronor.

  Ragnhild Larsson är en av aktivisterna som frihetsberövades.

  Att få höga böter för vår vilja att skapa en beboelig planet samtidigt som fossilbolagen som orsakar klimatkatastrofen går fria känns förstås absurt. Det visar hur långt staten är beredd att gå för att tysta oss och hur sjukt vårt nuvarande system är. Men vi vet att vi gör det som är moraliskt rätt, säger Ragnhild till SMB.

  Norges oljesatsningar har seglat upp som en het fråga inför stortingsvalet 13 september. SMB har tidigare rapporterat om hur landets största författare i ett gemensamt upprop uppmanar befolkningen att rösta för klimatet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!