Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  8 saker du vill veta om Hillary Clintons klimatpolitik

  Hillary Clinton har nyligen utlyst sin kandidatur till presidentvalet i USA nästa år. Clinton kandiderade mot Barack Obama 2008 och nu gör hon ett nytt försök. 2008 var politiken mellan Clinton och Obama snarlik, även vad gäller klimatpolitiken. Här är åtta fakta om Hillary Clintons klimatpolitik, som delvis är tagen från Grist

  1. Clinton håller med forskningen om att klimatförändringarna är verkliga.  I ett tal i december sa hon

  Klimatforskningen är tydlig, oavsett vad förnekarna säger. Havsnivåerna stiger, isar smälter, stormar, torka och bränder orsakar förödelse. Om vi agerar med kraft kan vi fortfarande undvika de mest katastrofala konsekvenserna.

  2. Clinton verkar vara osäker på hur klimatpolitiken ska gå till. I samma tal sa Clinton att det kommer bli svårt att övertala folk både i USA och utomlands att minska utsläppen samtidigt som många länder har problem med tillväxten. Samtidigt visar undersökningar att amerikanska medborgare är beredda att minska utsläpen och till och med höjda energipriser.

  3. Clinton stödjer Barack Obamas planer att minska utsläppen. Amerikanska Naturvårdsverket föreslog 2014 en plan för hur utsläppen ska minska från kraftverken, målet är att minska utsläppen med 30 procent jämfört med 2005 års nivåer till 2030.

  4. Clinton kopplar kvinnors rättigheter till klimatförändringarna. Det faktum att många människor vedeldar för att laga mat leder till stora utsläpp och avskogning på global nivå och hälsoproblem på lokal nivå. Det drabbar främst kvinnor eftersom de generellt står för matlagningen och Clinton lanserade 2010 Global Alliance for Clean Cookstoves, ett initiativ som syftade till att förse utvecklingsländer med 100 miljoner rena spisar till 2020. 

  Så här långt låter det ju bra, men…

  5. Clinton har uppmuntrat fracking utomlands. Tanken är att naturgasen ska fungera som en övergångsenergi mellan fossil energi och förnybar energi, något också Obama tryckt på. Mariah Blake från Mother Jones har studerat ämnet djupare och menar att Clinton medverkat till att Bulgarien skrev under ett kontrakt på 68 miljoner som tillät amerikanska Chevron att fracka.

  6. Clinton Foundation har tagit emot miljontals dollar från oljeindustrin. Oljegiganter som ExxonMobil och ConocoPhilips har donerat miljoner till Clinton Foundation, liksom oljestater som Saudiarabien. Dessutom sitter Frank Giustra i styrelsen för fonden, Giustra är tidigare VD för ett kanadensiskt oljebolag som anklagats för brott mot mänskliga rättigheter i Colombia.

  7. 2006 röstade Clinton för oljeborrning till havs. Obama har öppnat upp flera områden för att leta efter olja och det är troligt att Clinton, som röstat för oljeborrning tillsammans med republikanerna, skulle göra likadant.

  8. Clinton undviker att säga något om Keystone XL. Keystone är den stora oljeledningen som Obama i januari lade sitt veto emot efter stora protester från miljörörelsen. Det är en balansgång för Clinton, det är olämpligt att hon kommenterar en pågående process, men det är samtidigt en av de viktigaste miljödebatterna i USA just nu.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.