Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Aktivister blockerar rysk naturgas i Nynäshamn

  Foto: Greenpeace

  Aktivister från Greenpeace blockerar en kaj i Nynäshamn för att hindra lossning av rysk naturgas och har även klättrat upp i hamnkranarna, uppger flera medier.

  Aktionen pågår under torsdag middag och riktar sig mot fartyget Coral Energy och finskägda energikoncernen Gasum, som trots Rysslands angreppskrig i Ukraina gör affärer med landet. Gasen säljs bland annat vidare till Circle K och Viking line, enligt Greenpeace uppgifter.

  Organisationen riktar kritik mot den svenska regeringen och statsministern för att inte ha satt stopp för införsel av rysk naturgas:

  Att detta tillåts, mer än ett halvår efter att Putin inledde sin blodiga invasion av Ukraina, är oacceptabelt. Riksdagen har gett regeringen ett tydligt uppdrag att stoppa all import av rysk energi till Sverige och det är Magdalena Anderssons skyldighet att agera på detta, säger kampanjledare Karolina Carlsson i ett pressmeddelande.

  Enligt Greenpeace har naturgas för 1,7 miljarder kronor importerats till svenska hamnar från Ryssland, bara sedan invasionen inleddes i slutet av februari. Regeringen har tidigare försvarat sig med att det inte finns något EU-beslut om sanktioner, men har alltså fått riksdagens klara uppmaning att agera.

  Polisen är på plats i Nynäshamn och följer aktionen. Enligt DN har polisen beordrat aktivisterna att lämna området vilket inte hörsammats.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!