Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Den globala uppvärmningen är inte jämnt fördelad över planeten. Vintern 2020 var den hetaste som någonsin uppmätts i Sibirien.  

    Västra Sibirien har fått utstå stora temperaturvariationer. Medeltemperaturen i regionen var upp till 6 grader högre än säsongsnormerna. Staden Khatanga slog ett värmerekord på 25 grader den 22 maj. Vanligtvis brukar dagstemperaturen vara omkring noll grader i området under den här tiden av året, och temperaturavvikelserna har även hållit i sig ovanligt länge.

    Den sibiriska värmen påverkar de känsliga arktiska ekosystemen. Värmeböljan har förändrat tidpunkten på flera naturliga cykler. Växter, träd och insekter vaknar upp tidigare på våren än vanligt, och även isbrytningen i floder har inträffat ovanligt tidigt. 

    En följd av värmen har också varit att skogsbränderna i Sibirien ökat kraftigt. En kombination av höga temperaturer och stark vind har orsakat att elden sprider sig utom kontroll över hundratusentals hektar av Sibiriens skogar. Årets situation är tio gånger värre än tidigare år

    Flera ryska städer är byggda direkt på permafrosten. Detta kan leda till allvarliga konsekvenser om marken inte längre klarar av att hålla upp byggnaderna. Lokalbefolkningen i Sibirien står inför risken att drabbas hårt av den smältande permafrosten då hela samhällen kan tvingas att flytta.

    Smältande is var också en av orsakerna till oljespillet i närheten av den ryska staden Norilsk, då stöden på lagringstanken plötsligt sjönk.

    Klimatförändringarna riskerar att förvärras ytterligare när oljeborrning blir mer lättillgängligt och växthusgasen metan frigörs från permafrosten

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.