Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Alberta tar första steget mot en kolsnål framtid

  Foto: Peter Blanchard

  För några dagar sedan presenterade den kanadensiska provinsen Alberta sin nya Climate Leadership Plan som ska snabba på en övergång från fossilt till förnybart. Med hjälp av en koldioxidskatt vill provinsen eliminera förorenande utsläpp från kolbaserad elgenerering till 2030.

  – Att hantera klimatförändringarna handlar om att göra det rätta för framtida generationer i Alberta – att skydda våra jobb, vår hälsa och miljön, sa Albertas guvernör Rachel Notley under en presskonferens.

  Alberta är kanske mest känt som hemvist för en av världens största oljesandfyndigheter, en kontroversiell industri med enorm miljöpåverkarn. Men 2015 har fört med sig omvälvande politiska förändringar på både nationell och regional nivå. Rachel Notley har sedan den provinsiella jordskredssegern i maj tagit avstånd från oljeindustrin och styrt fokus mot en framtid utan fossila bränslen. Dessutom intog liberalen Justin Trudeau premiärministerposten för bara några veckor sedan men har redan börjat engagera sig i klimat- och miljöfrågor, någonting som de senaste årens konservativa styre nästintill uteslutit.

  Tanken bakom den nya planen är att intäkterna från koldioxidskatten ska inbringa 2.25 miljarder dollar som ska möjliggöra investeringar i bland annat grön teknik och effektiviseringsprogram. Samtidigt ska utsläppsbegränsningar leda till en total minskning av föroreningar från fossilindustrin.

  Alberta har tidigare beskyllts för att inte göra tillräckligt i kampen mot klimatförändringar. Provinsen må vara Kanadas rikaste, men den växande oljesandindustrin är också ett enormt klimathot. I och med den nya politiska miljön har the Climate Leadership Plan kunnat bli verklighet och Alberta blir nu en av provinserna i Kanada att införa en koldioxidskatt.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.