Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    ”Alla målen har lika stor vikt”

    Foto: SEI

    Måns Nilsson, forskningschef på Stockholm Environment Institute, om FN:s globala mål för hållbar utveckling, och vad man själv kan göra för att bidra till att målen ska kunna nås.

    Världens länder enades förra året under FN:s flagg om 17 globala mål för hållbar utveckling. Sammanlagt finns 169 olika delmål, och siktet är inställt på att nå dem senast år 2030.

    Professor Johan Rockström har i en intervju med Svenska dagbladet efterlyst en ”nationell folkbildningskampanj” om målen i Sverige. Han har sagt till tidningen:

    – Går man ut på gatan är det knappt en kotte som vet vad utvecklingsmålen är för något. Trots att det är den viktigaste agendan som finns i världen för att säkra vår långsiktiga välfärd.

    Supermiljöbloggen vill förstås hjälpa till. Därför har vi valt att fråga människor från en rad olika håll i samhället hur de ser på arbetet med målen.

    _______________

    I dag har turen kommit till Måns Nilsson.

    Vad jobbar du som? 

    – Jag är forskningschef på Stockholm Environment Institute samt adjungerad professor på KTH. Har jobbat ganska mycket de sista tre åren med forskning kring de globala målen och även kunnat följa FN-processen på relativt nära håll, genom ett nätverk av internationella institut och tankesmedjor.

    Om du bara får välja ett mål eller ett delmål som du vill lyfta fram lite extra, hur är det formulerat  och varför väljer du det? 

    – Ni får ursäkta, men frågan är helt fel! 2030-agendan är en helhet – alla målen har lika stor vikt. Det jag vill lyfta fram är hur extra viktigt det är att förstå hur de olika målen förhåller sig till varandra. Endast om vi förstår dessa samband kan vi genomföra åtgärder som får stor effekt. Jag har precis publicerat en debattartikel om detta i Nature.

    Om man är en person som kanske inte har järnkoll på alla 17 mål och 169 delmål, men som ändå vill bidra till att målen ska kunna nås, har du något tips på vad man då kan börja med att göra? 

    – Fundera på hur ditt eget arbete bidrar till FN-målen. Om du inte kan hitta att det du jobbar med bidrar till något mål eller delmål alls – vad kan du göra för att förändra ditt arbete eller den branch du verkar i? Behandla andra så som du själv vill bli behandlad. Informera dig och gör dina konsumtionsval med eftertanke

     _____________

    Läs mer om de 17 målen här.

    Tidigare artiklar i serien:

    13/6 Karolina Skog (MP): ”Politiker på alla nivåer i samhället har ansvar att koppla samman sina beslut med de globala målen”

    16/6 Mattias Goldmann, Fores”Börja med det som är enkelt, kul och lönsamt”

    18/6 Nina Ekelund, Hagainitiativet: ”Samarbete är avgörande för att lyckas med de globala utmaningarna”

    27/6 Cecilia Chatterjee-Martinsen, WaterAid Sverige: ”Vi kan inte ens föreställa oss hur det är att leva utan rent vatten”

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.






      Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

      Självklart vill jag hjälpa till!