Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Alliansens pengar till solenergi räcker inte

    Alliansen satsar 50 miljoner kronor för nästa år. Ansökningar för 600 miljoner har kommit in. 
    Det är investeringsstödet för nästa år till solceller  som alliansen lovar att fylla på ifall de vinner valet, skriver Dagens Nyheter. Regeringen har tidigare satsat 210 miljoner kronor i investeringsstöd för solceller för perioden 2013-2016. Men dessa pengar är nästan slut, det finns endast 14,5 miljoner kronor kvar. Totalt har ansökningar för 600 miljoner kommit in. Investeringsstödet till solceller kan användas av både privatpersoner, företag och offentliga organisationer. Energiminister Anna-Karin Hatt lovar även att införa skattereduktion för småskaliga producenter av förnybar el.
    Johan Lindahl, forskare och svensk representant i internationella energiorganets solcellsgrupp, IEA-PVPS, vill se ett statligt mål för solenergi och säger:

    Visst är det bra att man vill skjuta till mer pengar. Men det jag mest saknar är en långsiktig strategi för solceller. Inte bara att man pytsar in lite pengar ibland när de är slut.

    Vänsterpartisten Jens Holm är kritisk till regeringens besked och skriver att Vänsterpartiet vill satsa 300 miljoner kronor mer än regeringen och att:

    En satsning brukar vara något nytt. Men det är inte ens en satsning. Det är en neddragning med tio miljoner kronor. Tidigare låg installationsbidraget för solceller på 60 miljoner kronor/år. Hur kan en neddragning med tio miljoner bli en satsning?

    Den installerade solcellskapaciteten har ökat kraftigt i Sverige sedan 2005 men totalt står solenergi för endast 0,03 procent av den svenska elproduktionen, skriver Dagens Nyheter. I Tyskland står solenergin för 5,3 procent av elproduktionen. Där stödjer staten små elproducenter ekonomiskt.
    För den som vill läsa mer om investeringsstödet till solceller så finns det information på Energimyndighetens hemsida.
     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.