Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Amazonas allt sämre på att binda koldioxid

    Amazonas regnskog brukar räknas som världens kolsänka och ses som oerhört viktig för att begränsa klimatkrisens effekter. Ny forskning visar att delar av Amazonas nu släpper ut mer koldioxid än vad den tar upp och därmed blir en källa till utsläpp.

    Enligt en nyligen publicerad studie i tidskriften Nature visar nu atmosfäriska mätningar att avskogning och snabb lokal uppvärmning har minskat eller eliminerat sydöstra Amazonas förmåga att absorbera koldioxid med oroande konsekvenser.

    Insikten att delar av Amazonas nu håller på att bli en källa till utsläpp är dock inte ny. Bland annat visade en studie våren 2020 att avskogning och klimatförändringar lett till att en femtedel av Amazonas nu släpper ut mer koldioxid än den kan absorbera.

    Tidigare studier har genomförts med satellitdata som kan påverkas av molntäcke och markmätningar av träd över ett mindre område, medan den nya studien är den första som använder direkta atmosfäriska mätningar som spänner över ett brett område. Dessa mätningar gjordes med små flygplan 2010-2018 för att samla in hundratals luftprover. Forskarna fann då att koldioxidutsläppen inte enbart var större i östra Amazonas än i västra, utan att det sydöstra området – en vanlig plats för avskogning – nu dessutom fungerar som en källa till koldioxidutsläpp i atmosfären snarare än en kolsänka.

    Brand och avskogning, tillsammans med varmare temperaturer och markant torrare förhållanden, innebär att världens största regnskog gradvis tappar sin förmåga att absorbera koldioxid. Skogsbränder är dessutom ofta anlagda för att rensa mark åt sojaodlingar och nötkreatur, vilket leder till ytterligare problem för den biologiska mångfalden.

    Tillsammans med rekordmånga skogsbränder kan denna utveckling gå fortare än någon räknat med. Det är en oroande utveckling för framtida global uppvärmning. Effekterna av förändringar i Amazonas når nämligen långt bortom Sydamerika. I generationer har regnskogen lagrat en enorm mängd kol i sin jord och enorma träd och spelat en viktig roll för att hålla den globala miljön stabil.

    Förlusten av vitala skogar i tropikerna ökade med 12 procent mellan 2019 och 2020, enligt en satellitbaserad undersökning från Global Forest Watch. Förändringen representerar nästan 7 procent fler förlorade träd än under 2019. Krympningen av världens skogar 2020 hade många orsaker, inklusive massiva skogsbränder i Ryssland, Australien och USA, samt torka och insektsangrepp.

    Skogsförlusten skulle kunna hejdas genom att fler skogar skyddas och återskapas. Det behövs både för att mildra klimatförändringar och för att förhindra förlust av biologisk mångfald.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.