Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatförändringar och avskogning gör Amazonas till sämre kolsänka

  Världens tropiska regnskogar blir allt sämre på att binda koldioxid ur atmosfären och en femtedel av Amazonas släpper nu ut mer koldioxid än den absorberar. Det visar ny forskning.

  De tropiska regnskogarna är väldigt viktiga för den globala kolbalansen. När träden växer tar de genom fotosyntes upp koldioxid ur atmosfären, vilket bromsar växthuseffekten. Världens största regnskog, Amazonas, ses därför som en av jordens viktigaste koldioxidsänka och tar upp omkring 1,2 miljarder ton koldioxid varje år. Som jämförelse släppte Sverige ut 53,1 miljoner ton koldioxid 2018.

  Nu visar dessvärre en ny stor internationell studie att kolupptaget i de tropiska skogarna verkar ha minskat med tiden, både i Amazonas och på den afrikanska kontinenten. Det konstaterar forskare som under lång tid studerat flera hundra tusen träd på runt 250 till 300 orörda platser i afrikanska regnskogar och i Amazonas. Sedan har man beräknat nettoupptaget av koldioxid över tid.

  Forskarna menar att en trolig förklaring kan vara klimatförändringarna. En varmare och torrare miljö gör att träden växer sämre och löper större risk att dö. Men det kan också bero på att den ökande halten koldioxid i atmosfären först har gjort att många träd har vuxit till, och att man nu har nått ett slags maximum, säger Anders Lindroth, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet, till Vetenskapsradion. Han har läst studien och förklarar varför han tycker att de slutsatser forskarna gör, är viktiga:

  När man lägger ihop siffrorna, upptaget genom tillväxt och förlusterna genom nedbrytning så ser man att sänkan i Amazonas minskar kraftigt över tid, och det är naturligtvis inte bra.

  Forskare oroar sig för att skogen snart inte kan producera tillräckligt med regn för att hålla sig själv levande. Enligt en ännu opublicerad rapport som BBC tagit del av har avskogning och skogsbränder lett till att en femtedel av Amazonas nu släpper ut mer koldioxid än den absorberar, eftersom döda träd avger koldioxid.

  Forskare har tidigare varnat för att Amazonas kan nå brytpunkt, då så pass stor del av skogen är avverkad att den längre inte producerar tillräckligt mycket regn för att hålla ekosystemet levande. Uppskattningar säger att gränsen ligger vid ungefär 20–25 procents avskogning och att vi ligger på 15-17 procent idag. Om den punkten nås kan skogen i stället långsamt börja förvandlas till en torr savann – och därmed kraftigt försämra områdets förmåga att ta upp koldioxid från atmosfären. Av den anledningen har Amazonas pekats ut som en viktig tröskelpunkt (”tipping point”) som kan påskynda framtidens klimatförändringar om den överträds.

  Av denna anledning har Amazonas blivit alltmer geopolitiskt viktig och diskussioner förs nu kring vilket ansvar ett enskilt land borde ha över en naturresurs som påverkar hela jorden. Det diskuteras också huruvida naturen borde omfamnas av rättsligt skydd. Bland annat har LO argumenterat för att Sverige bör gå i täten för att kriminalisera storskalig miljöförstörelse. Detta är ett viktigt steg för att kunna bryta en negativa utveckling för vår redan existerande skog.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.