Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Amazonas skövlas i allt snabbare takt

  Avverkningen av Amazonas har ökat med en tredjedel sedan förra året, visar nya satellitbilder. Skogsskövlingen bidrar starkt till den globala uppvärmningen. Att rädda Amazonas är oerhört viktigt för jordens möjlighet att lagra koldioxid.

  Miljöexperter skyller på att Brasiliens president, Dilma Rousseff, har lättad på regelverken som skyddar skogen. Enligt skogslagen som antogs i april 2012 har skyddet för träden minskat. Lagen gjorde det svårare att bötfälla illegal avverkning, och godkände återplantering med främmande arter, som eukalyptus. Främmande arter är inte anpassade till regnskogens ekosystem, och tränger ofta undan den naturliga skogen. Förut var också flodbankerna skyddade mot avverkning. Att det växer träd rund floden är viktigt för att stoppa erosion, och för att näringsämnen från skogen inte ska försvinna ner i vattnet.

  Sedan år 2000 avverkas en yta om 50 fotbollsplaner varje minut. Ny skog planteras endast på en tredjedel av den ytan.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.