Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Anrikat uran slängs på soptippen

  I Västerås slänger företaget Westinghouse Electric radioaktivt avfall på soptippen Gryta. De finns inget tillstånd för slutförvaring av radioaktivt avfall på anläggningen och halten kontrolleras inte, rapporterar Ny Teknik. Gryta ligger 5 km från Västerås centrum och 600 meter från bostäder.

  Westinghouse dumpar driftsavfall från produktionen av kärnbränsle, styrstavar och komponenter till kärnkraftsindustrin. Avfallet består till stor del av kalkmassa som bildas vid anrikning av uran och innehåller små restmängder. Tidigare har deponering av avfall från Westinghouse Electic stoppats i Skövde sen gränsen för tillåtet radioaktivt avfall på 400 kg hade överstigits och nått 1500 kg. Delar av det har nu lagts på Gryta.

  2009 dumpade Westinghouse sammanlagt 41 kg rent uran på Gryta. År 2010-2012 har det årliga avfallet legat på 10-13 kg, jämfört med 25 kg totalt under hela 90-talet. Även om Gryta inte har tillstånd för slutförvaring har Westinghouse fått dispens från Strålsäkerhetsmyndigheten för att dumpa avfallet på platsen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.