(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Antalet vilda djur har halverats på 40 år

Foto: U.S National Oceanic and Atmospheric Administration

Världens population av vilda djur har minskat med 50 procent sedan 1970 rapporterar världsnaturfonden WWF.
Samtidigt som mänskligheten nästan fördubblats under perioden har hälften av vilddjurbeståndet förlorats. Jakt och utfiskning är några av orsakerna till minskningen som konstateras i WWF:s Living Planet Index. Huvudanledningen är dock att människor genom vår exploatering av tidigare orörda naturområden förstört de vilda djurens livsmiljöer. Dessa miljöer påverkas kraftigt av människans förehavanden, till exempel genom dammbyggen och avskogning. Land- och havslevande djur har enligt studien båda sjunkit till 40 procent av de urspungliga bestånden. Den största nedgången (75 procent) står sötvattendjuren för.
De största nedgångarna har skett i utvecklingsländer, vilket förklaras av att djurbestånden i de rika länderna hade sin största minskning innan studiens startår 1970. Industriländer brukar dessutom importera livsmedel och varor som förstör djurens livsmiljöer, till exempel soja som innebär skövling av stora arealer regnskog. Det innebär att industriländerna exporterar miljöansvar till fattigare länder som inte har samma resurser att ta hand om problemet.
Professor Ken Norris är vetenskapsdirektör på Zoological Science of London som varit med och gjort studien:

Om hälften av djuren på London Zoo dog nästa vecka skulle det vara förstasidesnyheter. Men nu händer detta ute i den riktiga naturen. Denna skada är inte oundviklig, men en konsekvens av sättet vi väljer att leva.

Living Planet Index speglar utvecklingen hos alla kända 45 000 ryggradsdjur och spänner över alla kontinenter och naturtyper. Här hittar du ett bildspel av the Guardian som visar mer utförligt hur de vilda djuren minskar.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.