Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Argentina återvinner gamla ambitioner för förnybar energi

  Foto: Anna Quarnström

  I veckan som gick presenterade Argentina sina framtida ambitioner inom förnybar energi. En uppdaterad lag slår fast att 8 procent av landets elektricitet ska komma från förnybara källor 2017, medan den totala mängden ska ligga på 20 procent 2020.

  Idag kommer större delen av Argentinas energi från fossila källor och mängden förnybart har länge legat kring 1 procent. På grund av landets stora yta och geografiska förutsättningar har Argentina hög potential för att bli en viktig aktör inom förnybar energi. Landet har till och med kallats ”den förnybara energins Saudiarabien”. Faktorer som hög solstrålning i norr, vindpinade vidder i söder och låg befolkningstäthet gör att en förnybar dröm kan bli verklighet.

  Med de här förutsättningarna i åtanke undrar man om inte Argentina har möjlighet att nå målet om 100 procent förnybart till och med innan Sverige. Men det finns ett moln på himlen, de nya målen är i själva verket en uppdaterad version av en lag från 2006 som krävde 8 procent förnybart till 2016. Att målen inte har uppnåtts under det senaste decenniet gör att det finns en hög osäkerhet kring projektet. Marknaden för förnybart i Argentina är fortfarande underutvecklad och incitament som Feed In Tariffs, ett system som tillämpats med framgång i många länder, existerar inte.

  Diskussionen kring förnybar energi i Argentina har länge präglats av ekonomiskt och politiskt ointresse, två faktorer som har skapat ett slags status quo i utvecklingen. El från konventionella energikällor är kraftigt subventionerad och den förnybara varianten har därför inte haft någon nämnvärd konkurrenskraft. Alejandro Zitzer, affärschef på solenergiföretaget Aldar i Argentina, beskrev situationen under en intervju tidigare i år:

  Det finns bara engagemang för engagemangets skull, eftersom världen går i den riktningen. Och sen ser vi plötsligt hur presidenten inviger en [solenergi]anläggning på 5 megawatt, men det är inget mer än en rent politisk handling och visar i själva verket ingenting.

  Mauricio Briaturi, ingenjör hos Argentinas största elleverantör Edenor, kommenterade snarlikt gällande förnybara energiprojekt i landet:

  De är bra projekt eftersom de svarar mot något internationellt, men från politiskt håll tror jag att det är greenwashing.

  Trots skepsis finns det också stora förhoppningar om att de nya målen ska nås i tid. Kanske är klimatåret 2015 knuffen som behövs för att uttalanden kring framtidens Saudiarabien ska bli verklighet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!