Arla gör lakto-vegetarisk ost med GMO-teknik
Flera av Arlas populäraste ostar innehåller redan konstgjort löpe som tillverkas med hjälp av genmodifierade bakterier. Nu vill Arla tillverka flera ostar med hjälp av genteknik.
I ystenzymet som vi använder finns sen inga rester av GMO och därmed finns inga GMO-rester i osten, säger Magnus Larsson på Arla Foods till Sveriges Radio.
Ystenzym är vegetarisk löpe. Vanligt löpe tas från malda kalvmagar och 90 procent av all ost som tillverkas i Sverige innehåller löpe från kalvar. I Storbritannien däremot så tillverkas 90 procent av alla hårda ostar med löpe som tillverkats med hjälp av genmodifierade bakterier. Det finns även lakto-vegetarisk ost som är utan GMO. Löpe används för att få osten att stelna.
En ost med löpe som är framställd av GMO-bakterier kan inte Krav-märkas.
Vi menar att det finns för mycket risker och för mycket som är okänt för att vi ska släppa fram den här typen av produktion, säger Johan Ceije som arbetar på miljömärkningsorganisationen Krav, till Sveriges Radio.
Senaste månaden har det kommit flera nyheter kring forskning om GMO. En undersökning visar att 88 procent av forskarna i American Association for the Advancement of Science (AAAS) anser att GMO-livsmedel generellt är säkert. AAAS har enligt Wikipedia cirka 125 000 medlemmar, och beskriver sig själva som världens största generella forskningssammanslutning . De ger ut den välkända tidningen Science. Samma undersökning visar att 37 procent av den amerikanska allmänheten anser att GMO-livsmedel är generellt säkert.
Men alla forskare håller inte med om det. I ett upprop i januari i år från European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility skriver 15 forskare att det inte finns någon konsensus om att GMO-livsmedel är säkert.
EU-kommisionen utvärderade frågan 2011. I en rapport som sammanfattar de senaste 10 årens forskning och som involverat 400 forskargrupper så är: ”Den viktigaste slutsatsen som dras är att GM-grödor i sig inte är mer riskfyllda än konventionellt förädlade grödor”, skriver Gentekniknämnden.
Ost, oavsett om den är lakto-vegetarisk eller inte, har en stor klimatpåverkan. Enligt Livsmedelsverket är det endast nöttkött och lam som har högre klimatpåverkan än ost.
Uppgifterna om löpe kommer från på mjölk.se, denna artikel i Skånes Fria, brittiska National Centre for Biotechnology Education och Vegetarian Society.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till