Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Intervju Nyheter

  Återbruk av kläder – en enkel lösning på ett svårt problem

  Porträttbild på Milton Dahlberg, Falun, vinnare av 2024 års Future Mind-tävling
  Milton Dahlberg valde att skriva om modeindustrins svåra följder för klimatet och miljön – och vann! Foto: Ellen Bergman

  Milton Dahlberg i Falun, student på Lugnetgymnasiet, är årets vinnare i Future Minds och Supermiljöbloggens uppsatstävling. Milton skrev en känslosam och stark text om modeindustrins hårda belastning på klimat och miljö. Han blev under sin research själv förvånad över att fast-fashion har så negativ effekt.

  Årets upplaga av Future Minds tävling samlade 26 bidrag. Texterna skrevs på engelska, med fritt valt innehåll utifrån temat miljö och klimat.

  Milton Rohde Dahlberg, som går andra året på teknik- och vetenskapsprogrammet, är såklart glad över att vinna. Och konstaterar också nöjt att tre av de fem uppsatserna som valdes ut till Supermiljöbloggens slutliga omröstning kom från hans grupp.

  ”Kära politiker, ett monster som hotar alla levande varelser döljer sig bland oss” inleder Milton sin text, här länk till den. Det handlar alltså om den enorma överproduktionen av kläder, som omsätts framförallt i den rika världen. Ett ledsamt, ständigt pågående omlopp, där bara en ynka procent av all textil som kasseras och slängs efter kort brukningstid blir till nya kläder igen.

  En del hamnar på second hand-marknad, men totalt bränns eller deponeras så mycket som 87 procent av det slängda, påpekar Milton Dahlberg. Han redogör även för hur stor påverkan industrin har på vattenresurserna, och på klimatet som en följd av stora växthusgasutsläpp från produktionen.

  – Jag ville skriva något om människors mående, om mental hälsa. Men min lärare rådde mig att skriva om textilfrågan. Jag hade inte så stor koll på modets betydelse för miljön, men insåg hur textil har att göra med människans mående och därmed med våra liv. Och när jag läste på var det slående att modet skapar mycket mer utsläpp än flyget, som det talas så mycket om.

  Unga tjejer kläms av kraven att hänga med i modet

  Milton är övertygad om att kraven på yngre kvinnor och tjejer att hänga med i modesvängen kan få dem att må dåligt. När de ser jämnåriga komma med kläder av ett visst märke känner de trycket på sig att ha det också, till exempel.

  En lösning, skriver han uppmanande, är att köpa second hand, och skänka sina avlagda kläder till återbruk. Och, eller, välja nya kläder med högre kvalitet och därmed hållbarhet – slowfashion alltså.

  – En tjejkompis till mig har mycket second hand, och hon har en härlig klädstil som är bättre än många andras. Och de som handlar där skapar ju en lägre belastning på miljön.

  Att välja second hand istället för att slentrianhandla snabbmode är helt enkelt en enkel lösning på ett svårt problem, slår han fast. Men vilka är det som ska se till att det blir så? Medborgarna själva, eller politikerna?

  ”Politikerna ska berätta om hur det ligger till”

  – En bra fråga. Jag tycker politikerna ska berätta om hur det ligger till. Men det är nog folket självt som måste komma på detta, svarar Milton som för egen del har ett mycket avspänt förhållande till kläder.

  – Jag bryr mig inte mycket om vad jag har på mig. Ofta har det varit mamma som sagt till mig ”du behöver kläder.” Och då ordnar vi det. Jag har storasyskon som jag övertagit mycket från. Till och med min flickväns äldre bror har jag fått kläder av, skrattar han.

  Milton har ganska handfasta planer för tiden efter han tagit studenten, alltså om ett år.

  – Ja. Jag har ett långdistansförhållande med Maya, en tysk tjej och vi har bestämt oss för att flytta ihop och jobba ett tag. Ett halvår ska vi bo i hennes hemstad Hamburg och nästa halvår i Sverige. Därefter hade vi tänkt att bestämma oss för vilket land vi ska studera vidare i.

  Milton säger att han hoppas de ska fastna för Sverige. Han vill helst börja studera på KTH:s enhet för robotteknik och har en stor önskan att få möjlighet att bygga en människoliknande robot med vårdande och empatiska förmågor, en så kallad Baymax. (En sådan finns för övrigt redan som karaktär i filmen Big Hero 6).

  – Min flickvän är intresserad av att börja en konstnärlig utbildning av något slag, så det finns säkert möjligheter, avslutar Milton Dahlberg.

  Miltons uppsats, översatt till svenska, kan läsas här.

  • Future Minds är ett nationellt kunskapsprogram och en samverkansplattform för gymnasiet med syfte att stärka elever och lärares färdigheter för en hållbar samhällsutveckling. Här länk till hemsidan.

  Vi på SMB tackar för förtroendet att ha fått vara jury åt Future Minds och kora en vinnare bland flera mycket bra bidrag. Vi önskar alla tävlande en härlig sommar och hoppas på fortsatt engagemang för de viktiga miljö- och klimatfrågorna!

  Redaktionen och styrelsen

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.