Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Denna text är skriven av Milton Dahlberg, teknikelev i Falun, som gick vinnande ur SMB:s och Future minds tävling om att skriva ett debattinlägg om ett klimat- och miljörelaterat ämne. Milton intervjuas av SMB här. Vi är glada att kunna publicera hans vinnarartikel på Supermiljöbloggen – trevlig läsning!

  Ett monster som konsumerar alla våra resurser medan det släpper ut växthusgaser. Ett monster känt som “Fast Fashion.” Och vi håller det vid liv. Vi måste sluta mata detta monster och börja mata circular- och slow fashion istället!
  Idag kastas kläder istället för att doneras. Mindre än hälften av alla kläder är återanvända eller återvunna, med bara en pytteliten procent som blir till nya kläder. 87 procent av de använda kläderna bränns eller deponeras. Med en genomsnittlig europé som köper ungefär 26 kilo textilier och kastar 11 kilo av dem varje år så blir det ett världsomfattande problem.

  Men vad har fast fashion med det här att göra? Fast fashion är lågkvalitativa kläder; kompensationen för deras brister är deras kvantitet och låga priser. De låga priserna och kvantiteten leder till höga försäljningsvolymer, vilket leder till att mer kläder behöver produceras, som sedan kastas igen.
  Modeindustrin är ansvarig för 10 procent av alla globala koldioxidutsläpp, vilket är mer än internationella flyg och maritim frakt kombinerat.

  Textilkonsumtion i Europa skapade 121 milj ton utsläpp

  Enligt Europeiska miljöbyrån genererade textila köp i Europa, under 2020, 270 kg koldioxid per person, vilket innebär ett enormt fotavtryck om 121 miljoner ton växthusgasutsläpp. Fast fashion förstör inte bara vår luft, utan även våra vatten då den är ansvarig för 20 procent av den globala föroreningen av rent vatten, detta från bara färgning och fulländning av produkter.

  En enda tvättomgång av polyesterkläder blir 700 000 microplastfiber, som kan hamna i matkedjan. Att tvätta syntetiska produkter resulterar i mer än en halv miljon ton mikroplaster på botten av haven varje år. För att inte nämna hur plaggproduktionen, med dess föroreningar, har en förödande inverkan på lokala ekosystem, människors och djurs hälsa.

  Ändra modet från snabbt till cirkulärt!

  Slutligen har vi en överkonsumtion av naturresurser. Det krävs otroliga mängder vatten för produktionen av textilier med dess bomullsfält och andra fibrer. Endast en enda t-shirt i bomull behöver 2 700 liter färskvatten; detta är tillräckligt för en persons dricksvattensbehov under två och ett halvt år. Under 2020 var textilsektorn den tredje största källan till vattendegradering och markanvändning, med ett genomsnitt på nio kubikmeter vatten, 400 kvadratmeter av land och 391 kilo råvaror för att producera tillräckligt med kläder och skor för varje EU-medborgare. Detta lämnade ett fasansfullt koldioxidavtryck på 270 kg per person.

  Men frukta ej. Alla dessa farliga och skadliga problem kan lösas genom att köpa använda eller återvunna kläder (circular fashion) istället för nya kläder. Donera eller sälj istället för att kasta. Och ifall du inte vill köpa använda eller återvunna kläder så kan du åtminstone skaffa hållbart med bättre kvalitet och förväntad livslängd (slow fashion).

  Kära politiker, såvida ni inte vill stödja detta monster genom att hålla det vid liv, låta det dricka och förgifta våra vatten, ta våra land och resurser, förstöra luften, och äventyra alla levande varelser, så hoppas jag att vi tillsammans kan sträva efter att döda denna best och hjälpa inte bara oss själva, utan också världen.

  Milton Dahlberg

  Här länk till hans vinnarbidrag ”Sluta mata modemonstret som hotar oss alla”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.