Återhämtningen av Europas sötvattenskvalitet bromsat in

En ny studie publicerad i Nature visar att arbetet med att förbättra Europas sötvattenskvalitet har stött på utmaningar. Forskningen, som täcker mer än fem decennier, visar att en tidigare förbättringstrend stannat upp.
Långvarig mänsklig påverkan har skadat sötvattenskvaliteten i Europa. Utifrån detta har forskare studerat utvecklingen av sötvattenkvaliteten genom att bland annat analysera data om ryggradslösa djur i sötvatten från 22 europeiska länder, från år 1968 till 2020.
Testresultat fram tills nyligen har visat på årliga kvalitetsförbättringar med allt fler arter i Europas sötvatten. Uppgraderingar av avloppshantering och andra samhällsåtgärder har drivit dessa förättringar. Men nu visar forskarna att den årliga återhämtningen har upphört sedan 2010.
Situationen är särskilt allvarlig för ekosystem nedströms dammar, städer och jordbruksmark. Där är stagnationen tydligast, och miljöstörningar fortsätter att skada dessa vatten.
Forskarna understryker att vi nu måste stärka och förnya insatserna för att skydda och återställa den biologiska mångfalden i Europas sötvatten. Signalerna är klara: vi måste se över och intensifiera våra nuvarande metoder för att hantera de miljömässiga utmaningar våra vattensystem utsätts för.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till