Nästan alla livsmedel från havet är hotade
Över 90 procent av den globala marina livsmedelsförsörjningen är hotad på grund av klimatförändringarna. Bland annat är det föroreningar och höjda temperaturer som påverkar. Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Nature.
I studien undersöks “blå mat” (“blue foods”), det vill säga ätbara produkter från fiske och odling i marina system och sötvattenekosystem. Kategorin innefattar mer än 2000 arter av fisk, skaldjur, växter och alger samt över 500 arter som odlas i sötvatten. Totalt livnär dessa livsmedel mer än 3,2 miljarder människor.
Resultatet visar alltså att nästan all marin livsmedelsförsörjning är hotad på grund av klimatförändringarnas effekter. Studien säger också att det inte görs tillräckligt för att stävja de risker som klimatförändringarna medför, och att frågan inte fått särskilt mycket uppmärksamhet:
Despite the growing concerns over their environmental impacts, limited attention has been paid to how blue food production is influenced by anthropogenic environmental changes.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till