Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Åtgärder sätts in för att rädda världshaven

  Foto: Joakant

  För ett par veckor sen antog FN:s generalförsamling en ny resolution, ett viktigt steg för att rädda världens hav.

  Conserve and sustainably use the oceans, seas and marine resources for sustainable developmet. 

  FN:s mål 14 om världshaven antogs tillsammans med 16 andra hållbara utvecklingsmål i september i år vid FN:s stora möte i New York. Målet handlar om att skydda och nyttja hav och andra marina resurser på ett hållbart sätt.

  Tillsammans med bland annat Fiji tog biståndsminister Isabella Lövin då initiativet till en FN-resolution om mer konkreta åtgärder för att rädda världshaven, något som FN nu har antagit i sin generalförsamling.

  Havsfrågorna hanteras utspritt i FN-systemet. Men nu får vi en snabbstart på de insatser som behövs för att rädda haven och det måste man göra snabbt. Haven är under enorm stress och det drabbar framför allt fattiga länder, säger Isabella Lövin till DN.

  Sommaren 2017 kommer FN hålla ett toppmöte på Fiji om just havsfrågorna, ett toppmöte som likt klimatmötet i Paris kommer bjuda in miljögrupper och näringsliv. Innan dess ska en rapport tas fram om hur de globala målen ska genomföras. Syftet med konferensen är att ta fram konkreta rekommendationer till världens länder.

  Det är komplexa problem kring våra världshav som redan nu är akuta med bland annat försurning, höjda temperaturer, överfiske och en minskande biologisk mångfald som några exempel.

  Vi måste få fram ett avtal om fisket liknande det som man kom fram till om klimatet i Paris, men med klarare mål om hur man ska nå dit, säger Mårten Wallberg, vice ordförande och talesperson för marina frågor och fiske på Naturskyddsföreningen till DN.

  Förhoppningsvis kan den antagna resolutionen tillsammans med toppmötet bli en extra kraftig knuff för att ta tag i de otroligt stora påfrestningar haven utsätts för.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra