Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Att leva på små öar har alltid varit en fråga om överlevnad. Nu mer än någonsin.”

  I en intervju med Dagens Nyheter berättar Seychellernas klimatminister Didier Dogley om de svårigheter som landet både står inför och redan kämpar mot.

  Dogley har under veckan som gått varit på besök i Sverige för att träffa andra politiker och forskare och för att diskutera bland annat klimatförändringarna. De senaste åren har landet drabbats upprepade gånger av tropiska oväder, något Dogley menar är helt nytt.

  – Landet har alltid legat utanför zonen för cykloner. Vi ligger nära ekvatorn där de flesta oväder brukar byggas upp, för att sedan röra sig söderut, säger han till Dagens Nyheter och fortsätter sedan:

  – Men nu ser vi att tropiska depressioner även drabbar oss.

  Dogley berättar att Seychellerna nästan alltid befinner sig i ett konstant läge av återuppbyggnad på grund av klimatförändringarna och på frågan om Dogley tycker att omvärlden förstått vidden av klimatproblematiken svarar han:

  – De förstår, i synnerhet de som jobbar med klimatfrågan. Men det är en sak att förstå, en annan att agera.

  Dogley säger vidare till Dagens Nyheter att världen måste visa politisk vilja inför Paris. Han konstaterar att det kommer att krävas massiva investeringar om vi ska lyckas ställa om till förnybar energi.

  Supermiljöbloggen skrev för några veckor sedan om Ioane Teitiota och hans familj. Familjen fick avslag av Nya Zeelands Högsta Domstol på deras överklagan om att få asyl i landet på grund av klimatförändringar i familjens hemland, ö-nationen Kiribati. Domstolen menade att människor som flyr klimatförändringar inte faller in under FN:s definition av flyktingar i enlighet med flyktingkonventionen.

  Med de svårigheter som Seychellerna står inför är det inte alltför långdraget att konstatera att människor som flyr sina hem på grund av klimatförändringar bara kommer bli fler. Detta bör dels sätta press på en mer utvidgad tolkning av flyktingbegreppet och dels utgöra ett starkt tryck för att minska utsläppen, något som vi fortfarande väntar på.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!