Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Avfallet i Sverige ökar

  BIld: DarkWorkX från Pixabay Foto: DarkWorkX från Pixabay

  Ny statistik från IVL Svenska Miljöinstitutet visar att avfallet i Sverige ökar, trots målsättningen om minskad mängd avfall. Dessutom går utvecklingen för materialåtervinning sakta.

  Det är i rapporten Avfall i Sverige 2018, framtagen av IVL Svenska Miljöinstitutet på uppdrag av Naturvårdsverket, som de dystra siffrorna redovisas. 

  Avfall är en belastning på såväl miljön, klimatet som hälsan och därför finns i EU:s avfallsdirektiv ett mål om minskad mängd avfall. Trots det har vi nu istället en ökad mängd avfall. IVLs rapport visar att avfallet i Sverige ökade med nio procent mellan 2016 och 2018, borträknat gruvavfall.

  Det är byggbranschen och hushållen som står för de största avfallsmängderna, 12,4 respektive 4,5 miljoner ton. Avfallet från hushållen, 4,5 ton, innebär i snitt 440 kilo per person. Över 40 procent av det är avfall som skickas direkt till energiåtervinning istället för att materialåtervinnas.

  Sopor.nu finns råd om hur hushåll kan minska sin mängd avfall och öka möjligheterna till materialåtervinning. Främst handlar det om att ha så kallade rena sopor, det vill säga att olika material ska separeras redan i våra hem. Till exempel skulle fler förpackningar och tidningar skulle kunna återvinnas om hushållen sorterade sitt avfall bättre.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!