Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter Positiva nyheter

  Avskogningen minskar i Colombia och Brasilien

  En känslig del av Amazonas i Ecuador skonas nu från oljeutvinning. Foto: Pexels / Tom Fisk

  Äntligen syns en minskning av avskogningen i Amazonas. Det handlar om en minskning på omkring 30 procent i Colombia och Brasilien det senaste året. Men ännu är inte kampen över.

  Statistik från Colombia visar att avskogningen minskar. Den sjönk med 29 procent under 2022 till den lägsta nivån på ett decennium. Mellan 2021 och 2022 sjönk avskogningen i landet från 174,103 hektar till 123,517 hektar, vilket är en minskning på nästan 30 procent.

  Brasilien rapporterar också en minskning av avskogning. Avskogningen av Amazonas minskade med 34 procent under första halvåret 2023. Detta är den lägsta nivån på fyra år.

  Skydd av skogen

  Colombias miljöminister Susana Muhamad förklarar minskningen med att regeringen arbetat tillsammans med lokalsamhällen för att skydda skogarna och motarbeta illegala företag som bidrar till avskogningen. President Gustavo Petro har lovat att intensifiera ansträngningarna för att stoppa avskogningen och prioritera miljöskydd.

  Liknande initiativ har tagits av Brasiliens president, Luiz Inácio Lula da Silva, som också har stått upp mot illegal avverkning och skogsförstöring. Sedan han tillträdde ämbetet i januari har Lula pressat länder över hela världen att bidra till Amazonasfonden, ett initiativ mot avskogning i Brasilien.

  Kampen inte över

  Trots de positiva siffrorna är dock kampen långt ifrån över. Brottslingar och illegala företag fortsätter att utvidga sina verksamheter i regnskogen, vilket komplicerar ansträngningarna för att stoppa avskogningen.

  Dessutom blir urbefolkningar som står upp mot intrång och avskogning ofta utsatta för våld och hot. Nuvarande regeringarna i Colombia och Brasilien säger därför att kampen mot avskogning och klimatförändringar är kopplad till kampen för urbefolkningens rättigheter och säkerhet.

  Läs mer om problematiken i Amazonas och varför det är ett mycket viktigt område på SMB.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.