Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Azar: ”Tyskland har tagit ett heroiskt steg”

  Chalmersprofessorn menar att fler måste följa tyskarnas exempel och satsa stort på solenergi.

  I DN Kulturs serie om klimatförändringarnas moraliska och intellektuella konsekvenser har turen i dag kommit till Christian Azar som är professor i fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola.

  Azar, som tidigare bland annat medverkat i FN:s klimatpanel och som dessutom varit rådgivare till både Göran Persson och Fredrik Reinfeldt, konstaterar krasst: ”Vi vet hur vi kan lösa det här, men vi vill inte.”

  Enligt Azar behöver världen satsa stort på sol- och vindenergi i kombination med energisnåla lösningar och energieffektivitet. Här har Tyskland, skriver Azar, ”tagit ett första heroiskt steg” där det nu är ”upp till resten av världen att följa efter”.

  [I] Tyskland sker en gigantisk satsning på framför allt solenergi. Än så länge står solen bara för fem procent av landets elproduktion, men under dagens soliga timmar kan solenergi nu stå för uppemot hälften av elkonsumtionen. Denna utveckling har skett på bara några år, och viktigast av allt: den har gjort att kostnaderna för solceller sjunkit flerfaldigt. Solceller börjar också nu konkurrera framgångsrikt med andra elproduktionsslag på många ställen i världen. Och när länderna i syd ser att det är förenligt att förena välfärd med låga utsläpp, när de upptäcker att kostnaden för att välja sol i stället för kol blir allt lägre, ja då kommer viljan och möjligheterna till klimatpolitik att växa även där.

   

  Läs också: ”Det mest kostnadseffektiva tyska biståndsprojektet någonsin”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.