Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Forskare säger att om vi gör våra jordar friskare, kan vi hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Detta genom att lyckas lagra 31 gigaton mer koldioxid varje år i friskare jord jämfört med i utarmad jord, enligt The Guardian.

  The Guardian berättar också om forskning som visar på fördelar med bättre jordbruksteknik. Sådana tekniker kan ge mer skörd och göra jorden bördigare på lång sikt. Men ofta väljer jordbrukare metoder som använder mycket konstgödsel. Dessa metoder kan leda till större utsläpp och mindre skörd över tid.

  Hur viktig jorden är för klimatet är något som The Guardian pratat om med Jacqueline McGlade, tidigare chefsforskare vid FN:s miljöprogram. Hon säger att många människor inte förstår hur viktig jorden är för klimatet. McGlade tror att vi kan göra jorden kolnegativ om vi ändrar hur vi bedriver jordbruk. En kolnegativ jord tar upp kol istället för att släppa ut det, och kan minska kostnaderna för jordbruket.

  Restaurering av utarmad jord

  FN uppskattar att 40 procent av all jordbruksmark i världen nu är utarmad och nedbruten, samt därmed har förlorat sin förmåga att ge god skörd. Det kan bero på att man använt jorden för hårt, skött om den på fel sätt, ägnat sig åt avskogning eller skadat miljön på andra sätt.

  McGlade säger dock till The Guardian att det går att återställa nedbruten jord. Jordbrukarna kan behöva betala mer i början när de byter till bättre metoder, men efter två till tre år kan skörden öka eftersom jorden har blivit friskare.

  Nya tekniker för att ta upp mer koldioxid

  De nya teknikerna kan också bidra till att ta upp mer koldioxid från luften och lagra kolen i jorden. Teknikerna kan till exempel vara att byta grödor oftare, så kallad grödrotation, plantera täckgrödor eller så direkt i jorden.

  Häckar kan också hjälpa till att lagra kol i jorden. De har underjordiska nätverk av svampar och mikrober som kan ta upp kol. Om vi tar hand om häckarna bättre kan vi öka mängden arter, minska jorderosion och stoppa skadligt jordbruksavfall som annars bland annat förorenar vatten.

  Ekologisk odling kan också hjälpa till. SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, säger att ekologiska jordbruk i genomsnitt lagrar mer kol än andra jordbruk. Det kan bero på att de tillför mer organiskt material till jorden. De kan till exempel använda organisk gödsel och odla vall, och odla fleråriga klöver- och gräsarter som främst används till foder. Det ger mycket växtrester som kan bli kvar i jorden.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.