Bergsgorillorna återhämtar sig

På några decennier har bergsgorillorna fördubblats, till dagens 1063 individer.
I en ny inventering har bergsgorillorna i Virungabergen och Bwindiparken räknats.
– Ökningen är ett resultat av ökat skydd för gorillorna och bättre samarbete mellan länderna. Stödet från lokalbefolkningen och inkomsterna från turismen har också växt. Parkerna övervakas mer effektivt och viltsnaror plockas bort, säger WWFs Afrikaexpert Allan Carlson.
Virungabergen delas mellan Rwanda, Uganda och Kongo, och Bwindi nationalpark ligger i Uganda. I Virungabergen hittades 604 djur, och i Bwindiparken 459 djur.
Totalet på 1063 individer är en ökning med 59 individer sedan inventeringen 2018.
Bergsgorillorna är nu den enda människoapa vars population i världen ökar, men trots framgångarna är hoten kvar. Trycket på skogen ökar på grund av befolkningstillväxt och ekonomiska intressen som vill exploatera olja och metaller. Samtidigt finns jakt kvar, medan sjukdomar som ebola har dykt upp som ett nytt hot.
Nyheten är ett tecken på att åtgärder behövs – och fungerar.
– Den positiva nyheten visar att långsiktigt samarbete kan bidra till att rädda en utrotningshotad art, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.
Faktarutan
Gorillan är en av människans närmaste släktingar och den största nu levande människoapan. Den lever i familjegrupper på cirka tio individer som håller ihop under många år. Varje grupp består av en eller flera vuxna hanar och ett antal honor och deras ungar. Ledarhanen har en silverfärgad rygg, därav smeknamnet silverrygg.
En ”silverrygg” kan väga 180 kilo och bli 180 cm lång. Honorna blir omkring 150 cm långa och kan väga upp till 90 kilo. Bergsgorillorna är vegetarianer och äter bara växter.
Honorna får sina första ungar i tioårsåldern och precis som människan föder de under alla årstider. Hanarna blir könsmogna lite senare. En nyfödd gorilla väger omkring två kilo, kryper vid nio veckors ålder och går på två ben när den är tio-tolv månader.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till