Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Beslut om slutförvar av kärnavfall kommer den 27 januari

  Annika Strandhäll meddelar idag att slutförvaret av kärnavfall ska tas i början på nästa år. Trycket på den nytillträdde miljö- och klimatministern att fatta beslut i denna omdiskuterade fråga har varit högt.
  – När jag klev in som statsråd för mindre än en vecka sedan så var jag tydlig med att den här frågan låg högst upp på mitt skrivbord och på min prioriteringslista. Därför är jag glad över att en vecka senare kunna presentera en tidsplan för när vi kan förvänta oss att regeringen fattar dom här besluten, säger ministern.

  Beskedet om slutförvaring av kärnavfall har varit högt upp på regeringens agenda det senaste året. Per Bolund, tidigare miljö- och klimatminister, har dröjt med besked, vilket föranlett både högljudd kritik från oppositionen samt en KU-anmälan. Tidigare i år gav Bolund besked om utökad mellanlagring i Oskarshamn för utbränt kärnbränsle och radioaktivt avfall. Men beslutet om kärnavfall har skjutits vidare på framtiden.

  Och ett beslut tas inte idag heller. Strandhäll får således vänta med att fatta sitt första beslut som miljö- och klimatminister och ministern menar att ett slutgiltigt besked inte kan tas inom 30 dagar, eftersom att det finns formella krav och att det måste ske en ”formell slutkommunicering” som ska vara 30 dagar. Därför landar Strandhäll i att beslutet kan tas först den 27 januari.

  Strandhäll menar att Miljöpartiets utträdde ur regeringen inte förenklar ett beslut, utan att planeringen som nu läggs fram ligger i linje med vad tidigare miljö- och klimatministern Bolund kommunicerat.

  Mitt besked idag är att beslutet om använt kärnbränsle går in i slutfasen. Efter ett mycket omfattande arbetet så bedömer jag att ärendena är färdiga för avgörande inom kort, sade ministern på presskonferensen.

  Strandhäll tar ingen ställning kring vilket beslut som kommer tas, så ett slutgiltigt formellt ställningstagande från regeringen får vänta.

  Slutförvar av kärnavfall

  Diskussionen om kärnavfall har pågått sedan 2011 då SKB, Svensk Kärnbränslehantering, lämnade in en ansökan om att få bygga ett slutförvar i Forsmark. Regeringen skickade då ansökan på remiss. 2018 godkände Strålsäkerhetsmyndigheten ärendet och 2019 godkände Mark- och miljödomstolen förslaget om slutförvaring.

  I väntan på ett godkännande av slutförvaring lagras kärnavfallet i CLAB. Lagringskapaciteten i bassängerna är dock begränsad, vilket både SKB och Vattenfall varnat om. I våras beslutade regeringen att behandla mellanlagringen enskilt från slutförvaret och i augusti fattades ett beslut om att mellanlagret i Oskarshamn skulle utökas.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!