Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Besvikelse efter klimattoppmötet i Lima

  Foto: Yerpo (Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.)

  Klimattoppmötet i Lima är slut två dagar senare än planerat, skriver The Guardian. Resultatet är att alla länder under mars 2015 ska presentera sina förslag på utsläppsminskningar, att rika länder ska hjälpa fattigare länder genom investeringar i klimatsmart teknik eller bistånd och att utsatta ö-nationer ska få särskild hjälp. FN ska sen analysera om ländernas förslag till utsläppsminskningar är tillräckliga för att den begränsa den globala uppvärmningen till två grader.
  Förhoppningen är att överenskommelsen i Lima ska hjälpa världens länder att under nästa års klimattoppmöte i Paris komma överens om ett avtal om att minska utsläppen från år 2020. Överenskommelsen i Lima innebär att världens länder för första gången är överens om att också världens fattiga länder ska minska sina utsläpp. Hur mycket världens rika respektive fattiga länder ska minska sina utsläpp kom de däremot inte överens om i Lima. Anledningen till att mötet drog över tiden med två dagar är att många fattigare länder vill få mer stöd att minska utsläppen och anpassa sig till klimatförändringarna. Därför förändrades texten natten mot söndagen.

  Det peruanska ordförandeskapet har lyssnat på de fattigare ländernas missnöje med de saker som saknades. Anpassning och finansiering nämns på ett nytt sätt i texten, men till stor del handlar det om symbolspråk mer än något annat, säger Petter Lydén, policyrådgivare i klimatfrågor vid biståndsorganisationen Diakonia till Svenska Dagbladet.

  Klimat och miljöminister Åsa Romson (mp) säger i ett pressmeddelande att

  Det är bra att besluten i Lima ger länderna en väg till Paris. Jag hoppas att så många länder som möjligt nu tar ansvar och formulerar sina klimatmål inom ramen för den internationella processen

  Men på en fråga från Svenska Dagbladet om hon tror att världens länder kan komma överens om ett avtal i Paris 2015 som gör att vi klarar tvågradersmålet låter hon lite mer pessimistisk

  Det är tyvärr helt uppenbart med den process vi har att man inte kommer att ha siffror på bordet i Paris som visar att länderna orkar att minska utsläppen i den utsträckning som forskarna visar är.

  Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Lena Ek är besviken och säger

  Det är svaga och icke bindande rekommendationer som dokumentet utmynnar i. Det är ett steg på vägen mot en global klimatöverenskommelse i Paris men med alldeles för motsägelsefullt och tunt innehåll.

  Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson Jens Holm är kritisk mot Åsa Romson.

  Den här texten öppnar för ett klimatavtal utan bindande åtaganden om utsläppsminskningar. Alla andra svåra frågor lämnas olösta. Detta innebär tyvärr ännu ett förlorat år för klimatet,
  Jag är förvånad över att klimatminister Åsa Romson kan acceptera detta, säger han i ett pressmeddelande.

  Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson säger i ett pressmeddelande om överenskommelsen från Lima att  ”De har en än gång klarat av att lösa förhandlingskrisen utan att enas om konkreta åtgärder som löser klimatkrisen.” Också Anna Axelsson, sakkunnig hos Naturskyddsföreningen på internationella klimatfrågor, är kritisk till överenskommelsen.

  Låginkomstländerna tycks vara de stora förlorarna igen. Limamötet ordnade inte någon färdplan för hur det ska kunna bli 100 miljarder dollar årligen till anpassningsåtgärder och investeringar i förnybar energi i låginkomstländer. Mötet levererade dock en formulering om att ersätta länder som hamnar under vatten när temperaturen stiger och som redan har drabbats av stora ekonomiska förluster

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.