Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Bidens klimatplan får godkänt av senaten: största miljösatsningen i USA:s historia

  Det kan vara en game changer för klimatarbete i USA, men även globalt. Trots en nedbantad version av Bidens klimatsatsningar kan USA nu nå sina klimatambitioner att halvera sina klimatutsläpp till 2030. Men det finns även kritiker.

  Den amerikanska senaten har med minsta möjliga majoritet röstat ja till Joe Bidens klimatpaket. Vicepresident Kamala Harris fick bryta dödläget där alla republikaner röstade emot.

  Därmed är det största klimatpaketet i USA:s historia på väg att förverkligas och beskrivs som en stor seger för Joe Biden och Demokraterna. ”Det här är en historisk händelse och en framgång för president Biden”, säger Ekots USA-kommentator Ginna Lindberg.

  Som bland annat The Guardian poängterar är lagförslaget långt ifrån Bidens ursprungliga ambition. För att få med alla demokrater blev det i slutändan en nedbantad version. Paketet innehåller även förändringar i sjukförsäkringen och företagsbeskattningen.

  Inflation Reduction Act som paketet heter är betydligt mindre ambitiöst än det som Biden föreslog under valkampanjen och när han tillträdde som president. Trots det innebär det en historisk klimatsatsning och om den skrivs under i lag efter en omröstning i kammaren, kan det minska USA:s utsläpp till cirka 40 procent under 2005 års nivåer till 2030.

  Källa: Statista

  Pengarna ska gå till att stimulera övergången från fossila bränslen till förnybara energikällor, bland annat med tiotals miljarder dollar i skattelättnader för solpaneler, vindkraftverk, batterier och kritiska metaller; liksom satsningar på elbilar. Sammanlagt handlar det om 370 miljarder dollar, omkring 3 700 miljarder kronor till klimatåtgärder.

  Presidenten själv hyllade beslutet i ett skriftligt uttalande:

  Det krävde många kompromisser, som det nästan alltid gör när viktiga saker ska åstadkommas. Representanthuset bör anta det här så snart som möjligt och jag ser fram emot att skriva under lagen.

  Men det omfattande reformpaketet får kritik för att på flera sätt också gynna användningen av fossila bränslen. Joe Manchin, som är den demokrat som blockerat förslaget i ett år gav sitt godkännande först efter att reformpaketet även tillförts fossila satsningar i hans delstat West Virginia. Branschen har skänkt stora summor till Manchin under lång tid. Bland annat innehåller reformpaketet möjliggörande för ny oljeborrning i Mexikanska golfen och Alaska. 

  En annan kritik rör elbilssubventionen där flera stora elbilstillverkare varnar för att deras kunder inte kommer kunna ta del av stödet på 7 500 dollar som ingår reformpaketet. Enligt branschorganisationen lever 70 procent av elbilsmodellerna på den amerikanska marknaden inte upp till kraven. Dessutom är stödet villkorat mot hushållens inkomst.

  Att senaten antagit lagpaketet ses som en stor framgång för Biden och kan ge Demokraterna medvind inför mellanårsvalen i november. Joe Biden behöver denna framgång då han har sämre opinionssiffror än vad hans föregångare Donald Trump hade vid samma tidpunkt.

  Samtidigt rapporterar miljöreportern och skribenten Emily Atkin – känd för att ha grundat det dagliga nyhetsbrevet HEATED – att det pågår en desinformationskampanj för att förhindra att Bidens reformpaket får godkänt i representantshuset. Bland annat finansierar republikanska pengar vilseledande annonser på Google och andra plattformar som ser ut att komma från gräsrotsrörelser i ett försök att underminera satsningen, så kallad astroturfing. Med andra ord är republikanerna nervösa för Bidens klimatagenda och det om något är ju ett tecken på framgång.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.