Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Joe Biden vill satsa 2000 miljarder dollar på klimatet

  Foto: Flickr: Gage Skidmore

  Kanske är det en tillräcklig satsning för att ena de demokratiska väljarna eller långt ifrån den New Green Deal som vissa anser behövs. Sant är i alla fall att Joe Bidens klimatplan är den mest ambitiösa klimatsatsningen hittills i amerikansk politik. Frågan är om det räcker för att övertyga de unga amerikanska progressiva väljarna inom klimatrörelsen och vinna presidentvalet.

  När demokraternas förmodade presidentkandidat Joe Biden tillkännagav sina förslag till klimatplan nyligen hade ambitionsnivån höjts avsevärt från tidigare förslag på 1 700 miljarder dollar på tio år till ett löfte om 2 000 miljarder dollar på fyra år (motsvarande 18 000 miljarder kronor). Denna satsning innebär bland att USA ska vara klimatneutralt senast 2050 och energisektorn fri från koldioxidutsläpp 2035.

  Biden, som tidigare varit försiktig med löften om klimatpolitik, har format en arbetsgrupp för klimatfrågor tillsammans med bland annat kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, initiativtagare till Green New Deal, sakpolitiskt kunniga från utmanaren Bernie Sanders stab och 26-åriga Varshini Prakash, som driver Sunrise, USA:s största klimatorganisation för unga. Strax efter att Sanders avslutat sin kampanj meddelade han och Joe Biden att de skulle sätta ihop sex gemensamma arbetsgrupper med fokus på olika områden, ett av dem klimatet. Samtidigt har den tidigare vicepresidenten Al Gore varit rådgivare till Biden i klimatfrågor sedan i april.

  Satsningen är tänkt att genomföras med omfattande investeringar där 500 000 laddstationer ska byggas, 500 miljoner solpaneler sättas upp och 60 000 vindturbiner (byggda i USA) ska placeras ut. Målet är en miljon nya arbetstillfällen för att bygga elfordon.

  Andra förslag i klimatplanen är att skapa en miljon nya jobb inom elfordonstillverkning och en miljon jobb inom infrastruktursatsningar, med delfokus på klimat och hälsa, uppdatera minst sex miljoner byggnader och bygga 1,5 miljoner nya bostäder, varav en del för låginkomsttagare. Kanske en av de mer intressanta satsningarna är att Biden även tar klimaträttvisa på allvar och vill skapa en Environmental and Climate Justice Division inom justitiedepartementet.

  Rösterna går dock isär om Bidens klimatsatsning är tillräcklig. Kritiker pekar bland annat på att Bidens plan inte tar upp ett förbud mot fracking eller nedgången inom fossilindustri­sektorn. Green New Deal nämns inte heller någonstans, även om planens innehåll går i dess riktning. Trots det är ambitionsnivån så pass hög att det borde kunna ena de olika väljargrupperna och få med de unga klimataktiva. Alternativet är nämligen att riskera ytterligare fyra år av nedmontering av miljöskyddsmyndigheten EPA och tillbakadragande av olika miljölagar samt det globala klimatarbetet.

  Med det amerikanska presidentvalet bara fyra månader bort har nu demokraternas kandidat släppt en ambitiös plan för klimatet. Förhoppningsvis lyssnar väljarna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.