Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Blygsam minskning av Sveriges utsläpp

  Foto: Pixabay

  Sveriges utsläpp av växthusgaser minskade förra året i jämförelse med 2017, enligt Naturvårdsverkets nya utsläppsstatistik. Men det är långt kvar till klimatmålet.

  Enligt statistiken minskade Sveriges klimatpåverkande utsläpp med knappt två procent förra året, jämfört med 2017. Sveriges långsiktiga klimatmål är dock att utsläppen ska nå netto-noll senast år 2045. För att dit krävs en årlig minskningstakt om 5–8 procent, men forskare menar att takten snarare borde ligga på 15 procent för att nå Parisavtalet.

  De minskade utsläppen under förra året berodde främst på transporter, industrin och jordbruket. Inom inrikes transporter, som står för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp, är det biodrivmedel och effektivare bilar. Här finns dock mer att göra, enligt Anna-Karin Nyström, chef för klimatmålsenheten på Naturvårdsverket:

   Försäljningen av el- och laddhybridbilar ökar, men från en låg nivå och andelen är fortfarande låg i fordonsflottan som helhet. Vi behöver satsa både på elektrifiering och biodrivmedel, och samtidigt göra samhället mer transporteffektivt.

  Siffrorna visar även att industrins minskning kommer från en nedtrappning när det gäller produktionen inom järn- och stålindustrin. Industrin, som också står för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp, kommer dock behöva genomgå en omfattande omställning för att uppnå klimatmålen.  

  Ser man till jordbruket har utsläppen påverkats av bland annat minskad användning av kvävebaserad gödsel och minskat antal mjölkkor.

  Samtidigt ökade utsläppen från el- och fjärrvärmesektorn. Orsaken till det var kalla temperaturer i början av 2018, skriver Naturvårdsverket.

  Fredagen den 13 december kommer Naturvårdsverket att släppa en fördjupningsrapport som fokuserar på industrins klimatomställning.

  För Sveriges del innebär Parisavtalets 2°C-åtagande att en årlig minskningstakt om 5–8 procent är lång ifrån tillräcklig. Snarare behövs en omedelbar minskning av koldioxidutsläppen, med ett minimum av årliga utsläppsminskningar på 10 procent i absoluta termer som snabbt ökar till 15 procent per år.

  Frustrationen över otillräckliga utsläppsminskningar präglar även de pågående klimatförhandlingarna i Madrid där kritiken mot uteblivna resultat blivit allt tydligare, inte bara hos ungdomar utan också hos rutinerade forskare som Johan Rockström. Inte heller Jennifer Morgan, chef för Greenpeace, kunde dölja sin besvikelse under sitt tal till församlingen:

  Hjärtat från Parismötet slår fortfarande, men nätt och jämnt.

  Faktarutan

  Sveriges territoriella utsläpp 2018 låg på 51,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Jämfört med 1990 motsvarar det en minskning om 27 procent. Statistiken inkluderar dock inte flygresor eller konsumtion som producerats i andra länder.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra